Intervju med Stefan Skoglund - Lärare på Musik Business Development

  • Andreas Andersson
  • 1 augusti 2018

Intervju med Stefan Skoglund - Lärare på Musik Business Development

Stefan Skoglund är lärare på Music Business Development i kursblocken Entreprenörskap & Affärsplanering samt Starta företag. Vi hade i veckan en pratstund över Adobe Connect. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Namn: Stefan Skoglund 
Ålder: 41
Jobbar som: Entreprenör!
Ägare av antal företag: 3 st (Rawchokladfabriken, Supervaruhuset.se, Universe Imagine)
I lurarna just nu: Veckans tips från Spotify. För att det är måndag och släpp av nya låtar.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vad har du för bakgrund inom entreprenörskap?

Jag var en av dem i gänget som grundande Arvikafestivalen. Då gick jag på gymnasiet, och det var där min entreprenörsbana började. Det var i det här skedet jag introducerades till entreprenörskap och fick jobba med tillsammans med andra. Kunskapen av att göra något som egentligen är omöjligt men göra det ändå blev klarare och det var då idéerna började. 

Vad fick dig att bara ”göra”? Starta igång en festival är inget litet projekt, vad motiverade dig?

Jag ville ju egentligen stå på scenen, som många andra arrangörer. Insikten av att jag inte fick göra det ledde mig in på att starta företag och skapa mig möjligheter, speltillfällen. Jag tänkte - jag är ju gitarrist så jag vill stå på scenen och spela! Det var ju inte så många konserttillfällen i Arvika då, så vi fick helt enkelt skapa nya möjligheter och det gjorde jag också, två tillfällen blev det till och med! Så där var min motivation till en början, att stå på scenen.

Hur fortsatte resan inom entreprenörskap?

I samband med festivalen så startade jag och Marcus Frödin ett företag som kunde härledas till vårt arbete inom festivalen - utbilda arrangörer. Vi anordnade kurser åt vårt kontaktnät vi hade och reste runt i Sverige för att utbilda inom ämnet arrangörskap. Vi utvecklades och började även med att coacha andra företag och personer som ville starta eget företag. Efter några år av utvecklande skrev vi vår första bok ”Arrangera det du vill” (2005) och sedermera kom även böckerna ”Att få saker att hända” (2007), ”Må bra under tiden du lyckas” (2008) och ”Inspiratörerna” (2011). Fram tills nu har vi utbildat och föreläst mycket hos företag och personer kring hela Sverige.

Idag driver ni fler företag varav ett som jag tycker sticker ut. 

Ja, du syftar på vårt engagemnag i svenskproducerad ekologisk raw choklad. Det är två år sedan vi startade med den här idén och vi har varit på marknaden i ett år. Projektet (http://rawchokladfabriken.se) för mig är ett tydligt exempel på ”leva som man lär”. Det här är något som jag verkligen älskar och brinner för, att få chansen att se och testa! Jag har aldrig drivit en fabrik förut, så ”bara” uppstarten av att starta en fabrik har varit mycket lärorikt och framförallt kul! 

Vad är det som gör entreprenörskap så spännande och nyttigt att kunna?

Om du kan entreprenörskap så kan du också förverkliga idéer som du får, oavsett vad det är för idéer. Se på oss idag, vi driver en chokladfabrik! Det är samma metoder och verktyg för det du vill göra. Du lär dig en sak men helt plötsligt så kan du göra en massa saker, det är det som är så fantastiskt med entreprenörskap. När vi jobbar idag så använder vi entreprenörskap hela tiden, när vi startar projekt och vill föra dem framåt. Det är när man lär sig att plocka fram sitt entreprenörskaps-tänk, sin drivkraft och lär sig ta fram metoderna och verktygen, som man kan göra det om och om igen.

Vad är det du vill lyfta fram i din kurs, Entreprenörskap & Affärsplanering, och vad är det man ska ta med sig därifrån?

Att lära sig metoden hur man går från ingenting till någonting – hur man går från en idé till att faktiskt göra det på riktigt. Det är ju en process som så klart ser olika ut. Men det finns olika strategier och metoder som man får lära sig i kursen, så att man bland annat går framåt och snabbare i projekt. Vi kommer gå igenom olika upplägg av planer, skilda sätt att planera på. Vi går in på faktorer som påverkar processen, som attityd - inställningen före och i projekt.  Hitta drivet, modet, viljan, engagemang, kraften och lusten för att verkligen sätta igång att göra. Inom dessa områden finns det också metoder och verktyg som man kan lära sig utav.  Hur man jobbar med feedback och utvärderingar, hur man hanterar motgångar är också moment som vi kommer gå in på. 

Dela

Andreas Andersson

Andreas Andersson

mån 11 Nov 2019

Viljan att lära ut och hjälpa andra i deras resa har alltid funnits där. Vi drivs utav att hjälpa andra i deras resor och karriärer, genom nyfikenhet och ödmjukhet.

KOM IGÅNG MED
KUNSKAPSBREVET

Inget spam, bara utbildning