Musikutbildning Företag Publishing Rights

Företagslösningar

PUBLISHING RIGHTS


Exklusivt framtagen kurs i samarbete med Musikförläggarna, musikförlagens branschorganisation. Musikförlagsanställda utbildas i de grundläggande delarna inom upphovsrätt och rättigheter.

Om kursen

Upphovsrätt och rättigheter är grunden till att branschen ska fungera på ett effektivt sätt. När branschen, och musikförlag, snabbt förändras så ökar även behovet av de grundläggande kunskaperna som håller ihop branschen.

Publishing Rights är en onlinebaserad kurs som erbjuds till Musikförläggarnas många medlemmar. Kursen syftar till att höja kompetensen hos anställda på svenska musikförlag, för att skapa förståelse kring musikens värde samt upphovsrättens funktion och betydelse. Några av de som är med och föreläser i Publishing Rights är Daniel Jäger (Strategy Analyst på STIM), Sara Åsberg (Jurist på Ström Advokatbyrå), Linda Portnoff (Grundare till Riteband & tidigare VD på Musiksverige).

Relevant branschkunskap

1. Musikförlag och rättigheter

Vad är grunderna? Förstå vad som skapat efterfrågan till dagens arbete hos olika typer av förlag. Få en helhetsbild av olika sätt som ett förlag jobbar med låtskrivare, samt hur de representerar deras rättigheter, från att en låt är skriven till att den ges ut och framförs.

2. Övriga aktörer i musikbranschen

Vilka andra aktörer finns där ute? Få koll på olika organisationer som exempelvis Ifpi, Stim och SKAP. Få inblick i hur dessa jobbar idag, jämfört med varandra. Detta kopplas även till närstående rättigheter och hur det går till, utifrån den viktiga rollen hos Musikförläggarna.

3. Pengaflöden och avtal

Vilka är musikförlagens vanligaste avtal? Förstå vad dessa innebär för förlaget, och sedan för låtskrivaren. Få koll på de vanligaste avtalen och förhandlingspunkterna, samt hur bör man tänka. Här ingår också delar kring synkronisering, royaltyfri musik och pengaflöden internationellt.

4. Digitala plattformar och nya affärsmodeller

Hur appliceras upphovsrätt och rättigheter på digitala plattformar? Få koll på de vanligaste rättigheterna kring olika typer av tekniker, och hur de appliceras. Här ingår allt från Big data och Artificiell intelligens till Blockchain och VR/ AR. Slutligen görs en framtidsspaning, med upphovsrätt i fokus.

Deltagare från fantastiska företag

...syns snart

Partnerskap med Musikförläggarna

" "
Musikutbildning Företag Publishing Rights

Den tid när ett musikförlags verksamhet såg ungefär likadan ut år efter år är definitivt över. Snabb teknisk utveckling och ändrade konsumentbeteenden är snarare ett normaltillstånd idag. Därför är utbildning viktigare än någonsin, och det gäller oavsett vad man jobbar med i musikförlagsbranschen.

Eric Hasselqvist

- Ordförande i Musikförläggarna & VD på Publishing Company TEN.

Musikindustrin Utbildning Musikförlag

Varför behövs kursen?

Efter omfattande undersökning och samtal med branschen, har kursen tagits fram för att möta musikförlagens behov kring upphovsrätt och rättigheter i en föränderlig bransch. Ett certifikat utfärdas efter avklarad kurs åt deltagaren, för att säkerställa kunskaper och kompetenser hos anställda på svenska musikbolag.

Hur funkar kursen?

Kursen genomförs helt online på en enkel lärplattform, där alla deltagare har sin egen inloggning. Utbildningsformen är flexibel och smidig, så att deltagare kan balansera sin arbetstid med vidare kompetensutveckling. Ledande aktörer och experter från musikbranschen bidrar med relevant innehåll, som följs upp av tester.

Vill du veta mer?

Kontakta oss för mer information eller anmälan.

KOM IGÅNG MED
KUNSKAPSBREVET

Inget spam, bara utbildning