Praktik: Lanserar nytt skivbolag med fokus på östafrikanska artister
- DMG Education
- 8 april 2025

Med kompletterande bakgrunder inom management, artistutveckling och liveproduktion har Kenneth Vuvu och Derrick Kotevu valt att vidareutveckla ett eget skivbolag - BramBram Records, som praktik/LIA-projekt under utbildningen Music Business Developer. Med fokus på artister från Östafrika vill de lyfta nya röster, skapa hållbara strukturer och öka representationen från regionen genom samarbeten med den globala musikmarknaden.
Hur föddes idén att starta ett skivbolag tillsammans?
– Jag (Kenneth) och Derrick är två studenter på DMG med olika men kompletterande bakgrunder inom musik. Derrick har tidigare varit manager och drivit BramBram Records framgångsrikt på den ugandiska marknaden. Själv kommer jag från artistledet. Jag har bland annat gått kursen ‘Framåt’ av Adam Tensta och varit en del av mentorskapsprogrammet All Of Us, där jag hade Johnny Tennander från Sony Music Publishing som mentor under ett års tid. Utöver det har jag haft olika roller inom musikprojekt sedan tonåren, bland annat i samband med Davidos konsert och mindre lokala festivaler i Stockholm.
Derrick berättar: – Jag har alltid varit entreprenöriell och letat efter sätt att skapa möjligheter för andra inom musik. Idén att starta ett skivbolag kom 2019 när jag såg en lucka i den ugandiska musikbranschen. Det fanns mycket talang, men lite stöd för att hjälpa artister att konkurrera professionellt. Jag träffade producenten Axon, signade artister och släppte musik framgångsrikt. Jag var övertygad om att vi var på rätt väg med BramBram Records. Men ju mer vi växte, desto mer kände jag att något saknades. Jag behövde en djupare förståelse för musikbranschen, så jag ansökte till DMG Education. Där träffade jag Kenneth och bjöd in honom att vara med och bygga upp BramBram Records på nytt för att ta det till nästa nivå.
- Så idén till BramBram Records 2.0 föddes alltså ur både den ursprungliga andan och våra gemensamma visioner. Vi började prata om skillnaderna mellan den östafrikanska musikmarknaden och andra afrikanska regioner, och insåg att det finns en enorm potential där som fortfarande är relativt outforskad. Östafrika är fullt av talanger, men marknaden är fortfarande under utveckling och vi vill vara med och bidra till den utvecklingen.
Vad innebär den nya versionen av BramBram?
- Vi fokuserar på att lansera östafrikanska (Uganda, Kenya, Tanzania, Rwanda) artister internationellt och skapa samarbeten som bygger broar mellan den afrikanska och globala musikscenen. Vår vision är att skapa möjligheter för artister och andra aktörer att nå en internationell publik och även att öppna upp den östafrikanska marknaden för globala samarbeten. Vi planerar och formar bolaget tillsammans, men våra styrkor kompletterar varandra väldigt bra.
- Derrick är den kreativa motorn, han visualiserar hur saker ska se ut, vilka resurser som behövs och vilken riktning vi ska ta. Jag (Kenneth) är mer administrativ i min roll och ansvarar för struktur, uppföljning och ser till att det finns hållbarhet och utvecklingspotential i våra processer. Våra roller flyter ofta ihop, men det är ungefär så vår dynamik ser ut. Vi har inte samarbetat innan DMG, utan lärde känna varandra genom utbildningen och där klickade vi direkt både professionellt och visionärt.
Hur långt har ni kommit i projektet?
– Just nu fokuserar vi mycket på att bygga en stabil grund och struktur för skivbolaget. Det är viktigt för oss att ha en genomtänkt och hållbar bas innan vi lanserar på riktigt. Vi vill säkerställa att allt från strategi till administration och varumärkespositionering är på plats, så att vi är redo att ta emot artister och lansera projekt på ett professionellt och långsiktigt sätt. Vårt mål är att lansera under året, och därför är det här förarbetet avgörande för att vi ska kunna lyckas.
Hur upplever ni intresset för den afrikanska musikscenen?
– Vi upplever att det fortfarande är för få talanger inom afrikansk musik särskilt från Östafrika som lyfts fram på den svenska och europeiska musikscenen. Det kan bero på flera faktorer, bland annat bristande representation, nätverk eller förståelse för genren och dess potential. Vi ser en stor möjlighet att skapa samarbete mellan östafrikanska artister och artister från andra genrer och delar av världen. Genom att bygga broar mellan dessa musikscener kan vi inte bara lyfta nya röster, utan också främja kreativt utbyte som gynnar båda parter.
Hur har DMG hjälpt er att utveckla projektet?
– Kort och gott: innan DMG hade vi drömmar – nu har vi planer och mål. Utbildningen har varit otroligt givande och format vår affärsidé på djupet.
Kenneth: – En kurs jag personligen underskattade innan, men som visade sig vara väldigt värdefull, är kursen i social hållbarhet. Mycket av vårt hållbarhetstänk föddes där.
Derrick: – DMG har varit ovärderligt för oss genom att ge en djupare förståelse för musikbranschen och ett nytt perspektiv på den. För mig personligen var kursen i affärsanalys och entreprenörskap en riktig game changer inte bara på grund av innehållet, utan också tack vare gästföreläsare som framgångsrikt byggt företag inom musikindustrin. Att få insikt i hur de säkrade investeringarna var oerhört inspirerande och har haft stor inverkan på vår vision för att bygga upp BramBram Records på nytt.
– Utöver det har vi haft stor nytta av kurser som marknadsanalys,statistik och segmentering, projektledning och digital marknadsföring egentligen för många för att nämna. DMG har gett oss både verktyg och självförtroende att bygga något långsiktigt och meningsfullt.
PS: Läs om fler praktikplatser eller arbetsplatser med studenter från Yrkeshögskoleprogrammet Music Business Developer