Artiklar

10 tips för din väg till musikbranschen

  • Pako Hamza
  • 1 januari 2020

10 tips för din väg till musikbranschen

Vägarna in i musikbranschen är många, men hur skapar du en egen? Den här guiden ger dig 10 tips för att få in en fot i musikbranschen, och utvecklas bakom musiken. Sammanställt från vårt poddavsnitt Best of Tips #3 - Vägen till musikbranschen

1. Skapa dig ett mål
Du kanske inte vet vad alla olika delar och roller innebär inom musikbranschen, men du vet troligtvis vad du är passionerad över eller vad du tycker är kul. Följ det för att hitta den inriktningen du vill prova, men lås dig inte vid en viss roll eller ett visst bolag på vägen. Bara för att du idag säger att du vill göra en sak, behöver det inte betyda att du måste göra detta resten av ditt liv. Våga prova saker och våga prata om vad du är passionerad över.

• UTFORSKA ROLLER: Läs en guide om olika yrken bakom musiken

2. Skapa rätt inställning
Skapa dig en miljö som välkomnar möjligheter, ett mentalt tänk som öppnar upp för möjligheter. Arbeta proaktivt mot tydliga mål för att skapa denna miljö, istället för att vara avvaktande och passiv. Har du ingen aning alls om vad du är passionerad över, kan det lätt bli att du hoppar på allt som verkar vara en möjlighet. Har du istället siktet inställt för hårt på vägen mot dina mål, kommer du heller inte se skillnad på vad som är möjligheter och vad som är distraherande.

• SKAPA MÅL: Lyssna på poddavsnitt #2 Målsättning

3. Visa att du är driven
Ingen kommer att knacka på din dörr och erbjuda dig ett jobb, därför behöver du själv sticka ut. Skapa något konkret som du är passionerad över och kan ha nytta utav senare erfarenhetsmässigt, det kan vara projekt under studietiden eller sidan av ditt arbete. Om du använder tiden rätt, så kan du lägga 3-4 timmar på detta dagligen. Ett bra verktyg är att se din tid som en budget; skriv ner hur du spenderar din tid, utifrån de 24 timmar som du fått. Hur spenderar du dessa? Du väljer!

• VARA DRIVEN: Lyssna på poddavsnitt #3 Driv

4. Ha en doer-mentalitet
Det är vanligt att starta med en idé, och nästan lika vanligt att fastna där. Fråga dig själv vad du faktiskt behöver göra för att komma vidare, för att sedan skapa konkreta aktiviteter som behöver genomföras. Våga sedan att börja testa olika saker, för att din verklighet ska bli den här idén som du har. Allt behöver inte vara perfekt från första början. Learning by doing, skapa och utvärdera för att sedan lära och optimera.

• TÄNKA SOM ENTREPRENÖR: Hör poddavsnitt #7 The Entrepreneur´s mindset

5. Starta något eget
Börja kanske fundera kring vad som saknas inom det du är intresserad utav, och vänta inte på att någon annan ska göra jobbet. Entreprenörskap kan gå upp och ner, men det viktiga är att veta om dessa toppar och dalar. Låt dig inte slås ner av dalar, med erfarenhet vet man att toppar kommer, och lär sig tackla dalar på bästa sätt. Det är även bra att fråga andra om tips, och många vill ge tips. Det är därför viktigt att utvärdera dessa och skapa en egen bild av verkligheten, för att lita på dig själv och inte bli vilseledd.

• FÖRSTÅ FÖRETAGANDE: Få tips i poddavsnitt #53 Andreas Liffgarden

6. Bearbeta ditt nätverk
Att bli vän med folk på sociala medier räcker inte för att bygga ett nätverk, även om det kan vara ett hjälpmedel. Det handlar mer om att bearbeta sitt nätverk på ett spännande och återkommande sätt, för att påminna om att du finns. När du vill bygga en långsiktig relation är det även viktigt med någon form av utbyte, istället för att bara ta något som du behöver för stunden. Berätta och visa vad en person både kan lära och få ut av dig, men även vad du kan ge eller hjälpa denna person med.

• FÖRSTÅ NÄTVERKANDE: Hör poddavsnitt #14 Nätverka

7. Skriv personligt brev
Likt andra branscher, så kan du även behöva skriva ett personligt brev när du söker jobb inom musikbranschen. Här är det viktigt att du lyfter fram sammanhang som gör dig unik, då det inte räcker med att du älskar musik eller vad du nu tror att mottagaren vill höra. Visa att du är driven och trovärdig, var samtidigt genuin och ha en ärlig ton. Forma det inte som alla andra ansökningar, utan försök särskilja dig.

• SÖKA JOBB: Få tips i poddavsnitt #45 Mark Dennis, VD på Sony Music

8. Bygg din portfolio
När en person som vill söka jobb inom design, är det ofta en självklarhet att skicka med en portfolio som visar tidigare arbeten man gjort. Detta bör även användas när du söker jobb inom musikbranschen. Var stolt och ödmjuk kring vad du gjort tidigare, vilket inte nödvändigtvis behöver vara kopplat till musik, då det viktiga är att visa att du tar för dig och att du faktiskt gjort någonting.

• FÖRSTÅ EN VÄXANDE INDUSTRI: Läs karriärtips för musikbranschen

9. Överväg en utbildning
En utbildning kan ge en bredare förståelse av arbetslivet och vara en trygghet att falla tillbaka på. Det kan hjälpa dig inom många olika områden, även om det inte är en utbildning inom musik. Utöver att du får en bredare uppfattning kring en specifik bransch eller roll, så kan du lära dig att till exempel förbättra din analysförmåga eller arbeta i grupp. Denna period kan också vara din väg in i musikbranschen, genom att ta tillfället att pröva nya sidosysslor eller en praktik under utbildningen.

• FÖRSTÅ UTBILDNING: Få tips i poddavsnitt #49 Samuel Arvidsson, Universal Music

10. Hitta en praktikplats
För att ha något konkret att visa upp senare, är det vanligt att man söker sig till en praktikplats. Man får kanske inte alltid den praktik man först vill ha, men du kan alltid lära dig oavsett vart du är. Det viktiga är att våga visa framfötterna, och våga ta på sig ansvar. Du kan lära dig otroligt mycket genom att testa på många olika saker och samla på dig erfarenheter, som kan bredda ditt perspektiv och din kompetens.

• HÖR MER OM PRAKTIK: Få tips i poddavsnitt #55 Från praktik till jobb inom musik

- Så, en sammanfattning av tipsen?
Var inte avvaktande. Förvänta dig inte att någon annan ska göra något åt dig, eller erbjuda dig något. Det är du själv som kan påverka din framtid, och karriär. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss på DMG Education för personlig rådgivning eller coaching: info@dmgeducation.se

• LYSSNA PÅ HELA PODDAVSNITTET: #58 Best of Tips 3 - Vägen till musikbranschen
 

PS: Vill du utvecklas inom musikbranschen? Se kurserna Music Industry Diploma eller programmet Music Business Developer!

Dela

Pako Hamza

Pako Hamza

tis 02 Apr 2019

Marknadsansvarig på DMG

KOM IGÅNG MED
KUNSKAPSBREVET

Inget spam, bara utbildning