Artiklar

Gör musikbranschen mer jämställd - 7 viktiga initiativ

  • DMG Education
  • 8 mars 2023

Gör musikbranschen mer jämställd - 7 viktiga initiativ

Musikbranschen är en av många branscher som inte är jämställd, dock finns det flera organisationer och initiativ som arbetar för att göra skillnad. Dessa är viktiga att stödja och uppmärksamma, för att skapa en mer inkluderande och rättvis bransch för alla. Här listar vi sju grymma initiativ som vi önskar lyfta lite extra just idag.

På DMG Education tror vi att en mer jämställd musikbransch är möjlig. Som individer kan vi göra vår del för att främja jämställdhet, men genom att arbeta tillsammans kan vi skapa en bättre framtid för musik- och underhållningsbranschen, där alla har samma möjligheter och rättigheter.

Vi tror därför också att det viktigt att stödja andra initiativ och tillsammans skapa en mer jämställd musikbransch. Här listar vi sju grymma initiativ, bland många andra, som gör en mer jämställd musikbransch möjlig med positiv skillnad och tacklar viktiga utmaningar i sina arbeten mot en ljusare framtid för musikbranschen:


Shesaidso:

Shesaidso är en global och självständig gemenskap för kvinnor och icke-binära personer som arbetar inom musikindustrin.

Initiativet syftar till att skapa en mer jämställd musikbransch för alla och samlar medlemmar från alla sektorer av branschen, inklusive beslutsfattare och unga yrkesverksamma. 

Shesaidso arbetar också med att bryta ned könstereotyper, öka medvetenhet om könsklyftan och ge kvinnliga artister ökad synlighet. 

Med över 12 000 medlemmar i 18 lokala “kapitel” världen över så fortsätter Shesaidso att växa och erbjuda en säker och autentisk plattform för samhörighet och stöd.

Keychange:

Keychange är en internationell rörelse för jämställdhet inom musikbranschen som tar initiativ för att utbilda, ge mentorer och stödja underrepresenterade könsidentiteter. Initiativtagare är Reeperbahn Festival, PRS Foundation och Musikcentrum Öst.

Keychange syftar till att skapa en mer inkluderande musikindustri för nuvarande och kommande generationer. Rörelsen uppmanar bland annat musikorganisationer och festivaler att inkludera 50% kvinnor och underrepresenterade könsidentiteter i alla aspekter av sin verksamhet.

Keychange består av tre kärninitiativ: karriärutvecklingsprogram för kvinnor och underrepresenterade könsidentiteter inom musikindustrin, en jämställdhetspakt med över 500 undertecknare samt en förändringsmanifesto med riktlinjer för fyra områden: rekrytering, investering, forskning och utbildning.

SLÄS & Her Songs For Him:

Ett gäng tjejvänner från konkurrerande musikverksamheter startade SLÄS, som vill skapa en mer jämställd musikindustri genom att öka samarbeten och uppmärksamhet för kvinnliga och icke-binära kreatörer.

Ett av initiativen är "Her Songs For Him", där kvinnliga och icke-binära låtskrivare och producenter skriver låtar för etablerade manliga artister under ett femdagars-låtskrivarcamp. Initiativet stöds av bland annat Sony Music Publishing och Spotify.

Enligt statistik från just Spotify så hade endast 19% av de 50 mest spelade låtarna i Sverige under 2021 kvinnliga låtskrivare och bara 5% kvinnliga producenter. SLÄS hoppas kunna öka antalet kvinnliga låtskrivare och producenter på topplistorna i framtiden.

EQUAL:

Spotify har lanserat EQUAL, ett initiativ som syftar till att lyfta kvinnor i musikbranschen. I samarbete med UN Women och Calling All Crows har Spotify lovat att fortsätta att främja jämställdhet och ge kvinnor en plattform för sina röster.

Initiativet startades först med namnet “Equalizer” i Sverige innan det sedan också utökades internationellt och lanserats i exempelvis Ukraina, Ungern och Rumänien.

EQUAL är nu ett globalt musikprogram som består av 35 lokala spellistor med musik från över 50 länder, samt en global spellista. Varje månad väljer Spotifys musikteam lokala kvinnliga artister som de vill lyfta fram.

EQUAL-musikprogrammet skapades som svar på en studie som avslöjade att bara en av fem artister på Billboard Hot 100-listan de senaste nio åren var kvinnor.

Oda Studios:

Oda Studios är ett separatistiskt studiokollektiv i Stockholm som grundades 2017.

Kollektivet består av medlemmar som delar på studios och finansierar sin verksamhet genom medlemsavgifter och bidrag.

Kollektivet erbjuder en kreativ plattform för kvinnor och transpersoner inom musikproduktion och komposition.

Genom att skapa ett säkert och separatistiskt utrymme för dessa grupper vill Oda Studios skapa nya möjligheter och möta behoven i en mansdominerad bransch. 

Oda Studios syftar till att skapa normer som stärker självförtroendet och självklarheten att ta sig fram i musikbranschen.

 

Popkollo:

Popkollo är en ideell organisation som arbetar för en jämställd musikscen och ett jämställt samhälle. 

Initiativet arrangerar sommarkollo och andra musikverksamheter för tjejer och transpersoner, och fokuserar på att skapa trygga rum där deltagarna ges utrymme att utvecklas.

Popkollo använder begreppet "Do It Together" som ett samlingsbegrepp för kreativitet och strävar alltid efter att vara en så tillgänglig och trygg plats som möjligt för så många som möjligt. 

Popkollo fokuserar på att synliggöra och bryta de normer och maktstrukturer som gör att vissa personer har det lättare i olika musikskapande sammanhang. De välkomnar alla som själva identifierar sig som tjejer eller transpersoner.

Vem Kan Bli Producent:

Vem Kan Bli Producent (VKBP) är ett initiativ från Popkollo för att främja jämställdhet inom musikproduktion och ljudteknik. Projektet, som startades 2015 i samarbete med KTH och Robyn, syftar till att tillgängliggöra teknik för en underrepresenterad grupp.

VKBP arrangerar producent- och mentorprogram som vänder sig främst till tjejer och transpersoner i åldern 20+. Projektet involverar mer än 300 personer och arbetar med stora aktörer som Benny Anderssons studio Riksmixningsverket och Max Martins bolag MXM Music samt majorbolagen Sony, Universal och Warner Music.

VKBP genomförs med stöd av PostkodLotteriets Kulturstiftelse, och sprids till allt fler platser runt om i Sverige. Målet är att fler lokala arrangörer ska ge tjejer och transpersoner möjlighet att utvecklas musiktekniskt.


Utöver de initiativ som nämnts finns det naturligtvis en rad andra organisationer och projekt som är viktiga att stödja och uppmärksamma för att fortsätta främja jämställdhet inom just musik- och underhållningsbranschen, vilket också är något som vi själva försöker vara medvetna kring på DMG.


    

Vad gör DMG?

DMG Education är en digital arena för framtidens musik- & underhållningsbransch, med kunskapsutbyte & inspiration.

Vi gör kunskap mer tillgängligt för att möjliggöra och utveckla en mer kreativ och jämställd värld, främst genom onlineutbildning och podcasten Musikbranschpodden.

Samtidigt driver vi bl.a. kursen “Social hållbarhet” för våra programstudenter kring ämnen som just jämställdhet. Med god förståelse ska de känna sig bekväma med att alliera sig och skapa bästa förutsättningar för att andra ska kunna uppnå sin fulla potential.

Vår mission är att göra hela musikbranschen mer tillgänglig och professionell genom att hjälpa musik- & branschintresserade personer med sin karriärutveckling - inte minst i underrepresenterade grupper som just kvinnor, i en annars mansdominerad musikbransch.

Dela

DMG Education

DMG Education

ons 08 Mar 2023

Sveriges ledande utbildningsföretag inom musikbranschen.

KOM IGÅNG MED
KUNSKAPSBREVET

Inget spam, bara utbildning