Praktik: Blir anställd på majorbolag innan examen

  • DMG Education
  • 27 april 2020

Praktik: Blir anställd på majorbolag innan examen

Ebba Nordh har under många år drömt om en karriär inom musikbranschen, och har nu lyckats få en fast anställning hos Sony Music redan innan avslutad praktik (LIA). Efter snart två år på utbildningen Music Business Developer (MBD), är hon minst sagt redo för examen och den kommande branschkarriären.

Hej! Kan du berätta lite om dig själv?

Jag heter Ebba Nordh och kommer ifrån Linköping, men numera bosatt i Stockholm. Jag har alltid varit ett stort fan av musik, men har själv aldrig kunnat spela instrument eller sjunga. Så jag ville istället kolla vad man kunde jobba med bakom musiken och började sätta mål, som att exempelvis en dag flytta till London och jobba på den stora radiostationen BBC Radio. Nu har jag däremot hittat så mycket annat som jag inte visste fanns innan MBD! 

Hur har du upplevt MBD och vad tar du med dig? 
Att gå MBD utbildningen har öppnat upp många ny vägar för mig, där jag har upptäckt så mycket mer i denna bransch än vad jag visste fanns tidigare! Det viktigaste som jag lärt mig måste vara att alltid jobba mot sin dröm, då vi i många olika kurser fått jobba med vad vi står för egentligen och önskar göra inom musikbranschen.

Hur ser du på att studera online? 
Det är många som har reagerat på att jag gått en utbildning som bara sker online, och undrat ifall man kan koncentrera sig eller inte. För mig har det varit en fördel att gå en utbildning online, då jag har lätt för att sitta hemma och plugga. Det bästa har nog varit friheten, som att kunna gå på en konsert i London på kvällen och plugga dagen efter. Ett tips är att göra iordning en bra arbetsplats i hemmet, där man kan sitta vid lektioner och plugga, sedan gå därifrån när man är klar för dagen.

Vad gör du på din LIA?
Min praktikplats är Sony Music och deras avdelning Partner Relations, vilket är den avdelning som har hand om att pitcha alla våra låtar till externa parter som Spotify, Apple, Youtube samt alla olika radiostationer. Alla dagar ser olika ut här, men jag startar alltid med att gå igenom vårt gemensamma internationella och lokala releaseschema för att ha stenkoll på vilka releaser som släpps under veckan och vilka som är mer prio. Det är fullspäckade dagar, som jag alltid lämnar med en känsla att jag har lärt mig något nytt.

Vad gjorde att du valde Sony Music?
För mig var det viktigt att företaget hade en bra företagskultur, tog hand om sina artister och värnar om varje anställd - vilket jag verkligen tycker att de gör här. Sony har också alltid varit en liten dröm för mig, då artisterna jag har gillat under tonåren varit på just Sony och alltid tyckt att de har värnat om fansen på ett fint sätt.

Hur känner du att LIAn har förberett dig inför karriären?
Otroligt mycket då jag fått utforska och hitta en del av branschen som jag inte hade så mycket koll på tidigare. Jag tycker verkligen att det har varit givande att få jobba på ett stort bolag,  då jag har fått se och prova på olika saker. Men också att jag faktiskt fått en anställning på Sony som Release Coordinator, så det kommer bli otroligt roligt att få jobba kvar efter även praktiken!

PS: Läs om fler praktikplatser & roller med studenter från Yrkeshögskoleprogrammet Music Business Developer

Dela

DMG Education

DMG Education

mån 27 Apr 2020

DMG Education är Sveriges ledande utbildningsföretag inom musikbranschen, med fokus på onlineutbildningar kring Music Business.

KOM IGÅNG MED
KUNSKAPSBREVET

Inget spam, bara utbildning