Praktik: Hennes ihärdighet ledde till underhållningsbranschen på SVT

  • Andreas Andersson
  • 11 november 2019

Praktik: Hennes ihärdighet ledde till underhållningsbranschen på SVT

Music Business Developer studenten Rebecka Alestig Thunborg har alltid haft ett intresse för musik, men även varit nyfiken på underhållningsbranschen - som allt mer slås ihop. På DMG har hon fått möjlighet att utforska intresseområden vid programmets praktikperiod, med motivationen som hon byggt under utbildningens gång.Berätta lite kort om dig och din resa!

Jag heter Rebecka, kommer från Göteborg och går sista året på DMGs utbildning Music Business Developer. Just nu har vi LIA-period(praktik), där jag spenderar 16 veckor på Sveriges Television här i Göteborg, på deras underhållningsavdelning. Tidigare har jag studerat på Rytmus Musikergymnasiet i Göteborg och har alltid haft ett stort intresse för kultur, underhållning och musik.


Vad ledde dig till praktikplatsen?

Jag letade efter en plats eller ett företag som jag kände var spännande och utmanande där jag, om möjligt, kunde få testa på att arbeta med tv-produktion och få lära mig mer om dem olika bitarna. Viktigt för mig var att jag praktiken skulle kännas lärorik, gärna med lite pirr i magen! Jag visste sedan en tid tillbaka att jag ville testa på tv-branschen och låg i som tusan för att lyckas knipa en intervju med deras projektledare. Framförallt såg jag till att höra av mig ofta och visa mitt intresse, på den vägen var det. Ihärdighet kommer man långt med!


Vad är det bästa med SVT?

Jag tycker att SVT håller på med många spännande produktioner och är ledande i branschen. De har också ett stort kontor här i Göteborg som är bra, eftersom att jag gärna ville spendera min praktik i Göteborg. SVT har ju dessutom ganska många olika avdelningar och det finns alltid möjlighet att göra olika saker. Men det bästa är nog, utöver att jag får arbeta med spännande projekt, alla nya personer som jag har fått träffa och arbeta med!


Vad får du göra dagligen i din roll?

Det skiljer sig lite grann, beroende på om det är en inspelningsperiod eller inte. Just nu arbetar jag främst redaktionellt och har uppgifter som är direkt kopplade till planeringen av kommande program. Under inspelning har jag bland annat haft hand om gäster och assisterat producent och rekvisitör. Inspelningsperioderna är relativt korta och det är egentligen det stora arbetet inför dem som jag och mina kollegor jobbar med dagligen.


Vad är dina personliga tips på hur man får ut så mycket som möjligt av sin praktik?

Jag tror att det är jätteviktigt att ta egna initiativ och själv lägga upp en plan för hur man vill att sin praktik ska se ut. Om det är så att man behöver förändra något kring hur man arbetar, så är det viktigt att man själv tar tag i det så att praktiken kan bli så bra som möjligt! Ett annat tips är att “hänga på” så mycket som det bara går. Fråga exempelvis om du får hänga med på det där mötet, eller boka en lunch med en person som du ser upp till, där kan man få massa kunskap och skapa nya relationer.


Hur tror du att denna erfarenhet kommer att förbereda dig inför din karriär?

Jag känner mig ännu mer självständig när det kommer till att arbeta på ett företag, det tror jag är superviktigt i framtiden. För i vissa fall jobbar man ensam med olika delar av ett projekt, därför är det bra att kunna känna sig stark på “egna ben”. Jag har exempelvis fått mycket mer kunskaper kring hur projektarbeten kan läggas upp. Dessutom har jag mer förståelse för vilken riktning som jag vill ta efter examen, då jag upptäckt nya saker som jag tycker är roligt att syssla med.


PS: Läs om fler praktikplatser & roller med studenter från Yrkeshögskoleprogrammet Music Business Developer

Dela

Andreas Andersson

Andreas Andersson

fre 29 Mar 2019

Viljan att lära ut och hjälpa andra i deras resa har alltid funnits där. Vi drivs utav att hjälpa andra i deras resor och karriärer, genom nyfikenhet och ödmjukhet.

KOM IGÅNG MED
KUNSKAPSBREVET

Inget spam, bara utbildning