Praktik: Uppnår mål genom världens största skivbolag som praktikplats

  • DMG Education
  • 23 april 2020

Praktik: Uppnår mål genom världens största skivbolag som praktikplats

Jacob Wannerholt var nyfiken på större bolag inom musikbranschen, vilket ledde honom till Universal Music Group under sin praktikperiod (LIA). Där får han användning av den kunskap som han fått från sin pågående utbildning Music Business Developer (MBD).

Berätta lite, vem är du? 

Jag skulle beskriva mig själv som en ödmjuk person, med en enorm passion för musik. Ända sedan barnsben har jag älskat musik och drömde om att bli en världsstjärna. Efter en tid kände jag att rösten inte fanns där, så jag började att producera musik istället. Samtidigt som jag producerade musik fick jag upp ett business-intresse för branschen och tänkte att det skulle vara sjukt coolt att jobba med den delen av branschen. Det var då jag fann utbildningen här på DMG och lyckades komma in. 

Vad är det viktigaste du lärt dig av MBD?
MBD är helt fantastiskt. Jag har lärt mig så otroligt mycket, som jag nu har användning av i arbetslivet. Det är svårt att välja ut en viktig lärdom, men jag vet att första kursen: ’’Målsättning och Karriärplanering’’ är någonting som jag kommer att bära med mig hela livet. Att sätta upp tydliga mål och visioner för en själv anser jag vara livsviktigt för att kunna gå långt!

Hur har onlineutbildning fungerat för dig?
Jag ska inte sticka under stol med att jag, till en början, var lite kluven till hur det skulle bli. Rädslan fanns att jag eventuellt skulle tappa fokus långsiktigt och hålla på med andra saker samtidigt som föreläsningar. Men så var det inte! Tvärtom, det var väldigt bekvämt. Det tror jag har att göra med alla workshops vi gjorde, att vi hela tiden var aktiva. Det handlar om att ta eget ansvar, och planera tiden rätt. Gör du det, är onlineutbildning riktigt trevligt och smidigt.

Just nu är ni ute på LIA, vad gör du på din praktik? 
Jag praktiserar på skivbolaget Universal Music Group, där jag jobbar på export-avdelningen och har massvis med spännande arbetsuppgifter! Bland annat jobbar jag med Youtube-kanalen SideBySide. Jag skriver olika rapporter som ska skickas ut varje vecka och gör även uppdateringar för avdelningens artisters musik, och hur det går för dem efter varje släpp. Utöver detta har jag även diverse återkommande uppgifter, som måste göras varje vecka och som nu går på ren rutin! 

Hur tänkte du när du sökte LIA-plats?
Det jag letade efter var det största skivbolaget. Där ville jag spendera min LIA, eftersom jag alltid velat arbeta på ett skivbolag, men även för att jag tror mig kunna utvecklas och lära mig enormt mycket på ett så stort företag. Jag har väldigt höga ambitioner, så därför hoppas jag att Universal Music Group är det perfekta startskottet för min karriär.

Vad är det bästa med din LIA-plats?
Det roligaste med LIAn är alla möten och kollegorna på UMG. Jag har verkligen blivit välkomnad med öppna armar och trivs jättebra. Mötena har gett en inblick i hur branschen fungerar, vilket har varit väldigt kul och givande.

Har du några tips till andra som ska ut på LIA?
Mina tips är att ta vara på tiden! Visa upp vem du är och vad du går för. Något jag lärt mig under denna tid är att folk älskar när man vågar - våga fråga och våga ta egna initiativ, då kommer din praktik att gå jättebra!

Hur tror du att LIAn kommer förbereda dig inför din karriär?
Jag hoppas och tror att den förbereder mig väl. Förhoppningsvis knyter jag ett ordentligt nätverk och lär känna personer som man stöter på i framtiden. Jag tror också att detta är en perfekt start för oss studenter innan vi ger oss in i branschen på allvar, där vi verkligen kan göra skillnad!

PS: Läs om fler praktikplatser & roller med studenter från Yrkeshögskoleprogrammet Music Business Developer

Dela

DMG Education

DMG Education

ons 22 Apr 2020

DMG Education är Sveriges ledande utbildningsföretag inom musikbranschen, med fokus på onlineutbildningar kring Music Business.

KOM IGÅNG MED
KUNSKAPSBREVET

Inget spam, bara utbildning