Praktik: Utforskar området "music supervision" framgångsrikt

  • DMG Education
  • 25 april 2020

Praktik: Utforskar området "music supervision" framgångsrikt

Jonas Hallén har länge varit nyfiken synkområdet inom musikbranschen, detta redan innan utbildningen Music Business Developer (MBD). Genom DMG fick han hjälp med att ta större kliv mot detta branschområde, och till slut fick han dessutom sin önskade praktikplats (LIA).

Berätta, vem är Jonas?

Innan jag började MBD på DMG så tog jag en kandidatexamen i Medie- och kommunikationsvetenskap i Göteborg, där jag är ifrån. I övrigt skriver jag för Popmani, och hållit på med klubbverksamheten RITUS i Göteborg. Just nu utforskar jag rollen som music supervisor, ett yrke jag velat jobba med sedan länge!

Vad har MBD betytt för dig?
Det absolut viktigaste är att utbildningen hjälpt mig att hitta exakt vad jag vill göra och hjälpt mig ta stora kliv åt rätt håll, någonting som vi började med redan i första kursen och sedan återkommit under utbildningens gång. Sedan har jag fått fantastiska nya vänner, i och med alla grymma klasskompisar!

Hur har du upplevt att gå en utbildning online?
Det har fungerat bra! Under utbildningen har jag flyttat från Göteborg till Stockholm, vilket var härligt att kunna göra. Det var möjligt tack vare att utbildningen är online. För att få ut så mycket som möjligt av utbildningen, är mitt bästa tips att klura ut vad det är du vill ha ut av den. Ställ sedan frågor till föreläsarna och följ upp med dem efter föreläsningarna, särskilt inom det område du är intresserad av. Ta också kontakt med folk i branschen du är intresserad av, som nyfiken student har du ibland lättare att få kontakt!

Hur har det gått för dig med LIA?
Jag är på Music Super Circus och jag lär mig allt om synk och music supervision, alltså att sätta musik till film, TV och reklam - något som jag har brunnit för länge. Jag hade faktiskt haft ögonen på just Music Super Circus redan när jag började MBD, eftersom jag tycker att de är så bra på det de gör. Det tog mig ett halvår att tjata mig till ett möte med dem, och till slut fick jag hjälpa till i lite projekt, för att sedan få praktikplatsen. Mitt dagliga arbete täcker in allt från att hjälpa produktioner att hitta passande musik och artistsamarbeten till att klarera musikrättigheter och sluta avtal med rättighetsinnehavare. Mest tid läggs på att söka musik. Utöver det så sköter jag också vår digitala marknadsföring.

Hur ser en dag på LIAn ut?
Eftersom det är många projekt som pågår samtidigt börjar jag dagen med att prioritera vad som är viktigast. Det kan vara musik till en brådskande reklamklippning, att komma på rätt musikidé för en filmscen eller att jaga rätt på någon rättighetsinnehavare. Det är mycket mail och telefonsamtal med olika intressenter, både i Sverige och internationellt. Det bästa är att få gräva bland okänd musik, som jag inte haft koll på innan. En riktigt go’ känsla att hitta en låt som sitter riktigt bra till en viss scen.

Vad är dina bästa tips för en lyckad LIA?
Fråga massor! Tänk ut innan vad just du vill ha ut av praktiken, och ta sedan egna initiativ. Gör inte bara vad du blir tillsagd, utan kom med förslag på förändringar eller idéer. Om du tidigare lärt dig mycket inom praktikens område så kommer det vara mycket lättare, du kan bli mer värdefull för företaget, vilket även lättare leder till jobb. Praktiken är ovärderlig. Det finns så mycket som inte bara går att lära ut, utan som man bara måste lära sig genom att göra, göra fel och göra om. Allt det får jag uppleva dagligen hos Music Super Circus! Inte minst utmanas jag kreativt, på olika sätt som jag inte kunde tänka mig tidigare!

PS: Läs om fler praktikplatser & roller med studenter från Yrkeshögskoleprogrammet Music Business Developer

Dela

DMG Education

DMG Education

mån 27 Apr 2020

DMG Education är Sveriges ledande utbildningsföretag inom musikbranschen, med fokus på onlineutbildningar kring Music Business.

KOM IGÅNG MED
KUNSKAPSBREVET

Inget spam, bara utbildning