Praktik: Från Halmstad till musikbranschens mecka

  • DMG Education
  • 26 maj 2021

Praktik: Från Halmstad till musikbranschens mecka

Casper Påhlsson har musicerat sedan ung ålder och jobbat som säljare på senare år, men ville fortsätta utvecklas och gärna kring musiken. Då hittade han programmet Music Business Developer hos DMG, där han nu även producerar podcasts kring musikbranschen för att lära sig ännu mer under praktiken.

Berätta lite kort om dig själv?

Jag är uppväxt i sommarstaden Halmstad, studerade naturvetenskap på gymnasiet och har musicerat sen jag var runt 14 år. Jobbade tidigare som säljare och trubadur på lokala krogar, men flyttade upp till Stockholm mitt i en pandemi för att komma närmre min utbildning och den svenska musikbranschens mecka. Just nu arbetar jag med Musikbranschpodden, DMGs egna intervjupodd.

Hur har du upplevt Music Busines Developer?

Jag har trivts väldigt bra med utbildningen, och kunde starta studierna utan att behöva flytta. Meriterade gästföreläsare och kursledare och en bra struktur. Jag tyckte det var extra bra att de enskilda kurserna kändes nischade och därför också väldigt kopplade till branschen, vilket gör att jag idag känner mig väldigt kunnig och trygg i att ta en anställning på ett musikbolag.

Jag tar så klart med mig all den breda kunskap som jag fått under utbildningen, men även mycket matnyttigt om hur jag bäst lägger upp min studier och hur jag arbetar i grupp när allting sker digitalt! Det viktigaste jag lärt mig måste ändå vara hur branschen fungerar och hur olika aktörer och delar i branschen samarbetar, även om det känns ologiskt ibland, samt att jag kan räkna ut vad en stream är värd (typ).

Berätta lite om din praktikperiod hos oss och podden?

Min praktik på Musikbranschpodden innefattar både research och produktion. Mina “vanliga” arbetsuppgifter är att hitta gäster och försöka skapa en bild av personen, från vilken jag formar intressanta och passande frågor till vår poddvärd Andreas. Därefter väljer jag ut vilka delar i inspelningen som är intressant och klipper ihop ett poddavsnitt utefter en röd tråd. Nu har jag i slutet också fått producera en egen podd (Musikbranschnyheterna!), vilket i princip är ett kvitto på att jag har lärt mig vilka delar som ska finnas för att en podcast ska bli proffsig och intressant!

Vad har varit roligast med praktiken? och några insikter?

Det roligaste har så klart varit att få träffa alla gäster som vi intervjuar på plats när jag spenderat flera dagar på att söka upp all information som jag kan hitta! Jag har väl inga direkt revolutionerande insikter, men har förstått hur svårt det är att bli varm i kläderna bakom en mikrofon, och att de intervjupoddar som har lyckats verkligen har gjort det tack vare mycket träning och att det finns en ärlig nyfikenhet som inte går att klippa eller mixa in i efterhand.

Hur tror du praktikerfarenheten kommer förbereda dig för din karriär?

Musikbranschpodden har gjort mig till något av en “podcastproducent”, vilket jag tackar för. Att sitta flera timmar i veckan och klippa podcast och välja ut det viktigaste från en 100 minuters inspelning har ju även gjort att jag snappat upp i princip alla insikter och lärdomar som poddgästerna förmedlar, vilket kan hjälpa mig att söka jobb inom hela branschen!

 

PS: Läs om fler praktikplatser & roller med studenter från Yrkeshögskoleprogrammet Music Business Developer

Dela

DMG Education

DMG Education

tis 25 Maj 2021

Sveriges mest givande onlineutbildningar inom musikbranschen

KOM IGÅNG MED
KUNSKAPSBREVET

Inget spam, bara utbildning