Praktik: Utforskar svenska livebranschen & turné med Miss Li

  • DMG Education
  • 23 mars 2022

Praktik: Utforskar svenska livebranschen & turné med Miss Li

Daniel Mirchevski flyttade till Sverige 2016 och ville redan tidigt jobba med musik. Till en början handlade det om den kreativa sidan, tills han hittade utbildningen Music Business Developer och fick möjlighet att utforska branschen bakom musiken utan tidigare erfarenheter. Efter att ha gått igenom olika områden så fastnade han för livebranschen, vilket ledde honom vidare till en praktikplats på Sveriges ledande livebolag All Things Live där han bland annat fått åka på turné med Miss Li förklarar han.

Berätta om din resa till DMG?

Jag är 20 år, flyttade till Sverige år 2016 och hållit på musik i snart 14 år genom att spela gitarr, sjunga mm. Jag alltid har velat satsa på musik, däremot så blev den kreativa sidan allt mindre intressant för mig och tvekade kring om jag verkligen ville satsa på det, men ville fortfarande röra mig inom de “kretsarna”. Jag letade efter olika utbildningar inom music business och jag hittade DMG. Efter att ha läst på om utbildningen Music Business Developer så verkade det jättespännande, vilket resulterade i att jag sökte och kom in direkt efter gymnasiet utan några tidigare erfarenheter, så i början kändes allt utanför min “comfort zone”. Men under utbildningens gång så träffade jag både klasskamrater och föreläsare som kom från så många olika bakgrunder och redan hade massa erfarenheter, både privat och i musikbranschen, vilket gjorde att jag utvecklades mer och mer samt hittade mitt eget sammanhang.

Varför sökte du Music Business Developer?

Den här branschen kan av många upplevas som ganska tuff och hård, med massa avtal och arbetsuppgifter som kanske känns oklara och gammaldagsa. Min tanke var att gå den här utbildningen för att få en översikt av branschen, för att kunna analysera problemen som finns i den, sen komma med nya idéer och göra en förändring. Det jag gillat med utbildningen var just att DMG satsar mycket på att eleverna ska kunna vara kritiska och kreativa när det kommer till problemlösning och identifiera svagheterna i den här branschen för att omvandla dem till något positivt.

Var utbildningen som du förväntat dig?

Till en början trodde jag att det skulle vara mycket att läsa, massa begrepp och komma ihåg allt till prover för att sedan vara “klar” och gå vidare. Men den här utbildningen gav mig mycket tid för att reflektera kring mig själv och vem jag är som person och hur jag kan uppfattas av andra. Det fick mig att tänka på vad jag vill ha i livet och vilka mål som jag ville satsa på. Utbildningen gav mig ledtrådar för att kunna hitta min egna bästa väg, istället för att visa mig en specifik väg att följa. Men det främsta som jag kommer ta med mig är hur man ska kommunicera med andra och att hitta sammanhang när jag träffar nya människor, eftersom att branschen är ju väldigt relationsbaserad. Sen också vad jag själv har för målsättningar och hur jag kan kommunicera ut de till andra i branschen, så att jag kan påverka och utveckla musikbranschen med hjälp av min kompetens och vision.

Varför livebranshen och All Things Live?

Jag sökte livebranschen för att jag älskar att gå på konserter, festivaler och att själv fixa fester och gigs. Jag ville komma in på just All Things Live för att vi har haft så många föreläsningar med dem under utbildningen vilket gjorde att jag fick en bra överblick kring hur de jobbar inom deras olika avdelningar. Det som också verkade spännande var att de jobbar med både svenska och internationella artister som promoters.

Vad får du göra en vanlig dag som praktikant?

Som praktikant får jag hjälpa min handledare och andra anställda i deras arbete på bolaget, där det finns olika avdelningar och jag är med i produktionsteamet. Till en början så satt jag mycket med min handledare och bara “tittade på”, lärde mig deras system och sättet de arbetar på. Men ju längre in jag kommer i praktiken, desto mer eget ansvar får jag över olika projekt, vissa redan påbörjade, vissa som kommer startas under våren/sommaren. Det jag gör rent praktiskt är allt från att svara på mejl till att ha möten med artister/agenter och olika avdelningar såsom biljett- och marknadsföringsavdelningen mm. Det bästa som jag har fått göra hittills var att åka på turné med Miss Li. Att få åka turnébuss med hela teamet och min handledare samt vara ansvarig på plats under dagen kändes jättekul och jättespännande, speciellt med tanke på hur stor hon är i Sverige. Jag fick verkligen uppleva hur det är att både koordinera en förproduktion av en sådan turné, men även hur det är att vara en turnéledare på plats under gigen. Det var verkligen en upplevelse för livet, och det kommer fler gig med henne nu framöver!

Hade du en tydlig bild kring att du ville jobba med live?

Nej, det hade jag inte. När jag började utbildningen så tänkte jag bara att ville lära mig så mycket som möjligt om branschen och hur den fungerar. Under studietiden så förändrades mina mål hela tiden, jag var intresserad av allt från management och A&R till marknadsföring och live. Men det var inte förens under sommaren som jag insåg att det var just live som jag verkligen ville hålla på med, så utbildningen gjorde att jag kunde hitta min egen nisch och fortsätta utvecklas inom det.

Vilka möjligheter ser du inom framtida livebranschen?

Jag ser många möjligheter kring hur man kan utveckla livebranschen framöver. Det “självklara” är hur man kan minska miljöavtrycket på konserter, att hitta kreativa sätt för det, så att man även kan engagera publiken. Dessutom kan jag se att bolag försöker jobba mycket med diskriminerings grupper, hur man kan göra så att alla ska känna sig inkluderade under en konsert, samt hur man kan motverka vissa situationer som uppstår under en konsert. Jag tror också att i framtiden så kommer bolag satsa mer och mer på virtuella upplevelser i form av VR-spelningar, NFT- baserade konserter/biljetter, NFT-merch online och liknande som kan leda till nya intäktsströmmar för både bolagen och artisterna.


PS: Läs om fler praktikplatser eller arbetsplatser med studenter från Yrkeshögskoleprogrammet Music Business Developer

Dela

DMG Education

DMG Education

ons 23 Mar 2022

Sveriges mest givande onlineutbildningar inom musikbranschen

KOM IGÅNG MED
KUNSKAPSBREVET

Inget spam, bara utbildning