Praktik: Byter bransch och följer musikintresset på skivbolag

  • DMG Education
  • 20 april 2021

Praktik: Byter bransch och följer musikintresset på skivbolag

Daniel Quiroga valde att göra ett branschbyte och följa sitt intresse för musik. Detta ledde honom till DMG och Music Business Developer, där han utvecklat kunskap kring musikbranschen och numera praktiserar på skivbolaget The Satchi Six och Slender MGMT.

Berätta lite om dig själv och varför du hamnade på DMG?

Jag heter Daniel Quiroga, kommer från en bakgrund i restaurangbranschen. Jag har jobbat som kock, men alltid velat göra något mer. Jag har alltid älskat musik och olika kreativa arbeten. Därför var DMG perfekt för mig som inte skapade något själv utan vill jobba med att utveckla och bygga olika typer av projekt.

Hur har du upplevt programmet Music Business Developer?

MBD är ett väldigt entreprenöriellt program, och innebär mycket eget ansvar när det kommer till arbeten och plugg. Däremot ger det en frihet att lägga sitt eget schema utöver lektioner. Jag kommer ta med mig hur det är att sätta mål och hur man ska jobba för att nå dessa. Det viktigaste jag lärt mig har varit att inte vara rädd för att ta kontakt med de människor som jag ser upp till och vill lära mig av. Det har alltid visat sig bli en givande relation och ens förståelse kring branschen växer med det.

Berätta om din praktik just nu och hur ser en vanlig dag ut?

Jag är på Slender MGMT/The Satchi Six och gör i princip allt som behövs på skivbolagssidan. Jag ville vara på ett mindre bolag för att bli en större del av helheten och på det sättet lära mig mer om allt, istället för ett stort bolag där man ofta kanske får göra mer av samma saker. Men en vanlig dag börjar med en kopp kaffe och möte om vad som ska göras under dagen. Sedan sätter vi igång med de presstexter som behöver skrivas, svara på mail och göra research kring vad man ska hitta på till nästa release. Att bolla idéer är en ständig uppgift, som utvecklar ens sätt att skapa aktiviteter för att bygga artisten/bolaget. 

Hur känns det och vilka insikter har du fått kring branschen?

Det känns kul att komma ut och jobba. Det bästa är när man får se resultatet av ens prestation, exempelvis vårt första släpp på skivbolaget som blev väldigt lyckat. Jag ser fram emot att få lära mig mer kring hur man jobbar som A&R och bygger artistkarriärer. Men något som jag lärt mig är att alla detaljer räknas. Varje ord i ett pressmeddelande kommer att spela roll i slutändan. Att uttrycka sig rätt för att underlätta jobbet hos den som kommer läsa och senare skriva om projektet är något jag vill bli bättre på. Jag värderar relationerna jag bygger med folk i branschen som jag senare kommer fortsätta ha kontakt med.

Hur tror du praktikerfarenheten kommer förbereda dig för din karriär?

Jag tycker praktiken ger mig en strategi för hur jag ska göra för att sätta igång min karriär i musikbranschen. Hur man sticker ut för att nå ut till massan av lyssnare eller branschfolk är något som jag fått lära mig mycket kring under praktiken. Målet är att jobba och samarbeta med folk som brinner för samma saker som jag.

PS: Läs om fler praktikplatser & roller med studenter från Yrkeshögskoleprogrammet Music Business Developer

Dela

DMG Education

DMG Education

tors 15 Apr 2021

Sveriges mest givande onlineutbildningar inom musikbranschen

KOM IGÅNG MED
KUNSKAPSBREVET

Inget spam, bara utbildning