Praktik: Engagerar artisters fans med egenskapad roll

  • DMG Education
  • 22 mars 2022

Praktik: Engagerar artisters fans med egenskapad roll

Felicia J. Luther är musikälskare från grunden och startade redan som 13-åring uppdateringskonton för sina favoritartister, som även blev några av Sveriges största. Hon sökte till DMG utan gymnasiebetyg och fick chansen att börja utforska roller inom musikbranschen. Hon valde att fortsätta följa sitt intresse kring att engagera fans, och lyckades få utveckla en helt ny egen roll kring detta under praktiken på musictech-bolaget Corite förklarar hon.

Berätta lite om dig och passionen för musik?

Jag heter Felicia J. Luther, är 25 år och bosatt i Stockholm. Min passion för musik grundar sig främst från att ha lyssnat på en massa olika musik genom hela min uppväxt samt haft olika favoritartister. Detta ledde i sin tur till att jag som en hobby startade uppdateringskonton för dessa artister i 13 års ålder. Dessa konton växte och blev de största i Sverige och jag kom i kontakt med två av Sveriges största majorbolag som sidorna inledde samarbeten med. Detta väckte mitt intresse för musikbranschen.

Varför sökte du till Music Business Developer?

Mellan åren då jag administrerade sidorna som nämnt tidigare och till att jag faktiskt sökte in till DMG hade jag lite svårigheter med att hitta lämpliga utbildningar som inte krävde gymnasiebetyg då jag saknade dessa, så när DMG och Music Business Developer dök upp blev jag väldigt glad! Det är inte betygen som avgör om du är lämpad för en bransch som musikbranschen och DMG ger alla en chans att bevisa det.

Hur har det varit att plugga utbildningen på DMG?

Med tanke på att jag inte gick gymnasiet har jag inte jättemycket att jämföra med, men jag tycker att det har varit superbra variation av kurser, kunniga kursledare och inspirerande gästföreläsare. Att utbildningen sker digitalt känns också väldigt lyxigt då du kan vara vart som helst och planera ditt pluggande mestadels efter dig själv. Jag tar med mig många saker, men för att nämna något skulle jag säga möjligheten till att kunna skapa ditt nätverk redan under studierna. Eftersom klasskamrater, gästföreläsare och utbildingens ledningsgrupp är personer från branschen är det en lätt väg till att öppna en konversation. Din utbildning blir vad du gör den till och jag mailade branschpersoner flitigt under min studietid.

Berätta lite om din nya praktik hos Corite?

Corite är ett musictech-bolag grundat av Mattias Tengblad och Emil Angervall, som låter artister involvera sina fans i deras karriärer genom att låta dem investera i deras musik för att sedan dela på framgångarna. För Corite spelar fansen en väldigt stor och viktig roll vilket känns så annorlunda och helt rätt! Relationen mellan fans och artist är något som har stått mig nära hjärtat så länge jag kan minnas och Corite jobbar helhjärtat med detta. Jag har sett mig själv jobba med fan relationer ända sen jag själv var ett stort fan, då jag tycker att dem är otroligt viktiga för en artists karriär och Corite ger mig chansen att få göra det.

Vad har du för roll och en hur ser en vanlig dag ut?

Eftersom Corite är ett startup med ganska få anställda så utvecklar jag för tillfället en egen yrkesroll inom just fanrelationer eftersom det är det jag brinner för. (Fun fact: Jag skrev mitt examensarbete om att utveckla just denna roll som jag idag får bygga på min praktik!) Men med det sagt bär jag ansvaret att med hjälp av mina kollegor delvis komma på arbetsuppgifterna själv, då ingen provat det jag gör tidigare men också ser på hur vi kan öka fan engagemanget i deras arbetsområden. En dag på praktiken består oftast av möten, analysarbete av artister, massa brainstorming kring idéer som kan öka fan engagemang och det bästa, att få hänga med duktiga, härliga människor fem dagar i veckan!

Hur kommer praktiken förbereda dig för din karriär?

Jag hoppade på utbildningen med ett mål och en vision av att jag skulle jobba på ett stort företag och göra det som mina bransch-bekanta jobbar med eftersom det var deras yrken och arbetsplatser som fick mig att vilja ta mig hit från början. Idag när jag närmar mig slutet av min utbildning hos DMG och efter dessa veckor på Corite så har bilden förändrats. Jag är säker på att mina lärdomar från ett mindre bolag kommer att ha gett mig många fler viktiga erfarenheter och sätt att jobba på, då det sätts ett helt annat ansvar på dig och finns en helt annan utvecklingsmöjlighet. Nu är min målsättning att fortsätta jobba på min egna yrkesroll och förhoppningsvis kunna få stanna hos Corite även efter min examen.

Vad hoppas du på att få lära dig mer utav längre fram? 

Jag vill fortsätta lära mig om och av de olika yrkesrollerna inom musikbranschen för att fortsätta kunna bygga min yrkesroll inom fan relationer och fan engagement tills att det blir något unikt. Jag vill även lära mig att dela med mig av mina erfarenheter och kunskaper för att fler ska vilja jobba mer aktivt med fans, och sluta se fans som en stor hysterisk massa. Det finns mycket att dels lära och lära ut inom detta, och jag ser mig vara en del av den utvecklingen.


PS: Läs om fler praktikplatser eller arbetsplatser med studenter från Yrkeshögskoleprogrammet Music Business Developer

Dela

DMG Education

DMG Education

tis 22 Mar 2022

Sveriges mest givande onlineutbildningar inom musikbranschen

KOM IGÅNG MED
KUNSKAPSBREVET

Inget spam, bara utbildning