Praktik: Kombinerar intresse för livemusik & hållbarhet

  • DMG Education
  • 30 mars 2022

Praktik: Kombinerar intresse för livemusik & hållbarhet

Frida Hall ville kombinera sin akademiska bakgrund med musikbranschen, men insåg snart att hon saknade grundkunskap. Hon hittade till DMG och fick chansen att börja utforska vad hon ville jobba med, samt vad hon inte ville jobba med. Nu avslutar hon utbildningen med dubbla praktikplatser kring sina önskade områden - nämligen live och hållbarhet, genom Melodifestivalen som artistansvarig och artistagenturen Sustainable Punk med sitt hållbarhetstänk.

Hej! Berätta gärna lite om dig själv!

Jag heter Frida, 31 år och är uppvuxen samt bor i Halmstad. Jag har sedan barnsben alltid velat vara med där det händer, älskar att känna mig som del i en process och skapa något för andra. Jag har en kandidatexamen i Globala Studier med inriktning hållbar utveckling, och har tidigare valt yrken som fokuserar på att jobba mot en yngre generationen med fokus på social hållbar utveckling. Jag har sedan 2016 varit med och organiserat en festival i Göteborg som heter All My Friends Are Stars Music Festival, där jag har rollen som artistkoordinator. Min vision är att kunna kombinera min utbildning kring hållbar utveckling med en roll inom musikbranschen. 

Varför musikbranschen och DMG?

Jag fick ett vikariat som producent på en regional musikinstitution och förstod väldigt snabbt att det här vill jag fortsätta arbeta med. Att hjälpa kreatörer och musiker att förverkliga drömmar och projekt var väldigt tillfredsställande. Efter detta vikariat sökte jag in till DMG för att få en bredare kunskap om musikbranschen. Då jag själv inte är musiker eller artist kände jag snabbt i samtal med personer i musikbranschen att jag saknade en del grundkunskap. Detta har verkligen utbildningen Music Business Developer givit mig, speciellt då den kommersiella musikbranschen varit ett nytt område för mig. Utbildningen har bland annat gett mig förståelse om de olika aktörerna som finns, kunskap om att starta eget samt hur man planerar och driver ett projekt på bästa sätt. 

Berätta om din praktik-resa?

Jag fick förfrågan att vara del av Melodifestivalen och kände att jag inte kunde tacka nej till det. Som nämnt så älskar jag att vara där det händer, och att arbete med en sådan här stor produktion är ett tillfälle jag inte ville missa. Jag gjorde min praktik för Carl-Philip Landin som driver Curly Man Production, och som är produktionsledare för Melodifestivalens artist- och backstage logistik. Resterande av min praktik kommer jag vara på artistagenturen Sustainable Punk som drivs av Niklas Jonsson. Jag ville praktisera hos Niklas då han har ett hållbarhetstänk i hela sin verksamhet. Jag tror att denna praktikplats kommer komplettera Mello-praktiken och ge mig en helt annan förståelse av branschen. Jag vill förstå arbetet som krävs innan en artist står på scen, få en känsla om hela resan. 

Berätta mer, vad du får göra?

På Meldodifestivalen hade jag rollen som artistansvarig för bidragen. Jag var en del i ett team av fyra personer som ansvarade för alla artister och backstagelogistiken. Mina ansvarsområden var att vara kontaktperson för artisterna och bolagen, att guida dem genom alla dagar av rep och svara på de frågor som uppstod. På själva sändningen var det vårt team som ansvarade för artistflödet, alltså alla förflyttningar, att rätt artist var på rätt ställe under livesändning. Det har varit sex väldigt lärofyllda och intensiva veckor. Jag har fått ett enormt nätverk och arbetat nära både artister, bolag och redaktion. Jag har stortrivts med att jobba med produktion, det är en häftig känsla att vara en del av ett så stort klockverk. Denna erfarenhet har fått mig att våga starta enskild firma så jag kan fortsätta ta liknande uppdrag i framtiden, vilket jag aldrig skulle vågat utan kunskapen från utbildningen. Jag har precis avslutat Mello-resan och nu ser jag fram emot praktik på Sustainable Punk.

Tips för karriär inom musikbranschen?

Jag hade egentligen ingen tydlig bild av vad jag ville göra inom musikbranschen, visste bara att jag ville lära mig mer om live-sidan av musikbranschen, men exakt vad det innebar visste jag inte. Men mitt tips skulle vara att fråga och prata med alla du tycker är intressanta kring hur de tagit sig dit de är inom musikbranschen. Där får du konkreta tips från verkliga resor och förhoppningsvis gör du ett intryck på personen, och kanske kommer de ihåg dig för framtida projekt. Jag rekommenderar också att vara nyfiken på alla delar av branschen, det finns så många positioner som du inte vet om förrän du stöter på dem. Detta gör det lättare för dig att veta vad du vill och kanske ännu viktigare: vad du inte vill jobba med!


PS: Läs om fler praktikplatser eller arbetsplatser med studenter från Yrkeshögskoleprogrammet Music Business Developer

Dela

DMG Education

DMG Education

ons 30 Mar 2022

Sveriges mest givande onlineutbildningar inom musikbranschen

KOM IGÅNG MED
KUNSKAPSBREVET

Inget spam, bara utbildning