Praktik: Strävar åt en rättvisare musikbransch med startup

  • DMG Education
  • 20 april 2021

Praktik: Strävar åt en rättvisare musikbransch med startup

Karin Wittur har en bakgrund inom kommunikation, men ville efter ett tag jobba med sitt stora intresse för musik. Under programmet Music Business Developer fick hon möta startupen Tangy Market, där hon nu gör sin praktik. Företaget försöker höja värdet för musik, vilket funkar bra med hennes personliga mål för en mer rättvis musikbransch förklarar hon.

Hej Karin! Berätta lite kort om dig själv...

Jag är 33 år och har tidigare arbetat med kommunikation på olika sätt i ungefär 10 år. Jag har en examen i Informationsdesign sedan tidigare, men har inte riktigt känt mig hemma i andra branscher. Därför sökte jag till Music Business Developer, för att få jobba med mitt stora intresse - musik. Jag har tidigare snuddat lite på arbeten som inkluderar musik, som att projektleda events med musik och genom att skriva om musik, men har dock inte jobbat i själva musikbranschen. Efter examen vill jag gärna jobba för en mer rättvis musikbransch, gärna med artister och låtskrivare som annars kanske inte får störst utrymme.

Hur har din upplevelse varit av Music Business Developer?

Det har varit en bra utbildning för att få specialistkunskaper inom musikbranschen, som annars skulle tagit mig många år i yrkeslivet att lära. Det är också väldigt roligt att få studera ämnen inom sitt intresse. Sen uppskattar jag den närhet som vi studenter haft med skolans ansvariga, och relationerna i branschen som jag fått. Jag tar främst med mig just relationerna, men även kunskaperna kring musikjuridik samt musikbranschens uppbyggnad och ekonomiska system.

Berätta lite om din praktikplats och vad du gör i dagsläget?

Jag gör min praktik på Tangy Market, en startup som precis lanserat sin plattform och möjliggör att vem som helst kan investera i musik. Du som användare kan investera i en låt, ett album eller en EP:s framtida intäkter. Artisten eller låtskrivaren, det vill säga upphovspersonen, får ett förskott när alla delar är sålda, men behåller sina rättigheter. Det finns en grundtanke jag gillar kring att demokratisera musikbranschen och att försöka höja värdet för musik. Min roll handlar bland annat om mätning och analys. Jag har satt upp mätpunkter och KPI:er att följa och jobbar med att hitta en bra struktur för det arbetet. Förutom det jobbar jag med lite allt möjligt eftersom att det är en startup, vilket är kul och lärorikt. Jag är med i de flesta små projekten på kontoret, allt från kommunikation och support till utveckling av strategier och arbetssätt.

Hur känns praktiken och vad hoppas du få ut av erfarenheten?

Det känns bra och det är väldigt kul. Det roligaste är jag får vara med och påverka och tycka till om det mesta - och kanske viktigast, känslan att äntligen jobba i rätt bransch! Det känns som att jag hittat hem i musikbranschen. Praktiken ger mig mer erfarenhet och fler bra kontakter, men tror också att den ger mig mer tydlighet kring vad jag vill - och inte vill - jobba med. Jag hoppas få lära mig mer om hur det är att starta och driva en startup, men ser också fram emot att få att lära mig mer om den internationella musikbranschen och dess strukturer. Jag har varit rätt inriktad på Sverige innan, men eftersom det här är en internationell app så kommer det att bli lärorikt. 

Vad är dina mål framåt i karriären?

Jag skulle kanske vilja bli lite mer inriktad på något specifikt expertområde längre fram, men just nu är det svårt eftersom så många saker är roliga och intressanta. Men samtidigt tycker jag att det är bra att få så breda kunskaper som möjligt, vilket jag verkligen får på en sån liten praktikplats. Jag har inget specifikt karriärmål, men om något som jag gjort har bidragit till en mer rättvis musikbransch så är jag nöjd. Därför letade jag också efter en praktikplats som, liksom jag, tycker att frågorna kring en mer rättvis musikbransch är viktiga. En plats som hade en värdegrund jag stod bakom helt enkelt. Så om jag varit en del i att skapa bättre förutsättningar för jämställdheten eller för artister/låtskrivare på något vis så har jag kommit en bra bit längs vägen. 


PS: Läs om fler praktikplatser & roller med studenter från Yrkeshögskoleprogrammet Music Business Developer

Dela

DMG Education

DMG Education

tors 15 Apr 2021

Sveriges mest givande utbildningar inom musikbranschen

KOM IGÅNG MED
KUNSKAPSBREVET

Inget spam, bara utbildning