Praktik: Efter spelmusik utforskar hon rättigheter på YouTube

  • DMG Education
  • 26 maj 2021

Praktik: Efter spelmusik utforskar hon rättigheter på YouTube

Weronica Kjell har en bakgrund som sångerska och länge velat jobba med musik på något sätt, nu satsar hon på drömmen genom programmet Music Business Developer. Under praktikperioden utforskar hon sina intressen på två ställen förklarar hon, från adaptiv spelmusik hos Elias Software till musikrättigheter hos United Screens Music - Nordens största musiknätverk på Youtube.

Berätta om din bakgrund, nuläge och framtid?

Jag heter Weronica, är snart 33 år ung och har de senaste 12 åren arbetat främst inom livsmedels- och detaljhandeln. Jag är sångerska i grunden och har en tidigare examen i förpackningsdesign- och utveckling. Just nu gör jag min praktik på United Screens Music och har även påbörjat ett eget musikprojekt på min fritid. I framtiden arbetar jag med såväl musikrättigheter som A&R och marknadsföring och vid sidan av mitt day to day job sjunger jag och skriver musik såväl själv som tillsammans med andra.

Vad tar du med dig från Music Business Developer?

Jag har älskat den här utbildningen. Det har tagit lång tid för mig att våga satsa på min dröm att jobba med musik på något sätt, så det var stort att komma in på den här utbildningen och det har fortsatt att kännas 100% rätt under dessa två år. Jag tar med mig att allt är möjligt, att brinner en för någonting så ska en satsa, och det viktigaste jag har lärt mig är främst insikter om mig själv och min förmåga, men även såklart hur olika delar av musikbranschen fungerar. 

Hur har det funkat att gå en onlineutbildning?

Personligen har det passat mig otroligt bra med en onlineutbildning. Idag har väl i stort sett alla erfarenhet av att sitta via exempelvis Zoom eller annat, men när jag började utbildningen var inte pandemin ett faktum och jag möttes av mycket skepsis. Skolan har otroligt bra koll på hur de ska bedriva en utbildning online och jag tycker det har fungerat bra med såväl grupparbeten som föreläsningar och prov på distans. Vi har som klass ändå fått en bra sammanhållning och jag tycker det är positivt att studenterna har möjlighet att sitta vart de vill och ändå få en bra utbildning.

Berätta lite om dina olika praktikplatser och roller?

Jag började min praktikperiod på ett företag som heter Elias Software. De sysslar med adaptiv spelmusik där de utvecklat en mjukvara som heter Elias Studio. Hos dem fick jag ha hand om deras sociala medier, jag gjorde konkurrentanalyser och research. Den andra delen av min praktik spenderar jag nu på United Screens Music där jag främst sysslar med rättighetshantering på YouTube. En vanlig dag hos dem innebär att jag sitter i deras olika CMSer (Content Management System) och hanterar potential och disputed claims som YouTube Content ID upptäckt. Jag lägger upp releaser i form av Art Tracks och Sound Recordings från USMs partners och jag har även fått i uppdrag att rekrytera kanaler till nätverket som jag hittat.

Vad letade du efter hos din praktik?

Jag visste faktiskt inte riktigt vad jag ville göra när jag sökte praktik, så jag sökte en hel del olika typer av företag. Elias Software valde jag då jag är intresserad av spel och tyckte blandningen av spel och musik kändes lockande. United Screens Music valde jag då jag var (är) intresserad av YouTube och även upphovsrätt i största allmänhet. Jag letade nog mest efter ett företag som hade en bra arbetskultur och där det var högt i tak för frågor och fanns utrymme för utveckling. 

Hur tror du praktikerfarenheten kommer hjälpa din karriär?

Jag tror den förbereder mig väldigt mycket, då jag genom praktiken, bland annat, fått certifikat inom rättighetshantering på YouTube som jag kan lägga till mitt CV. Jag tror att jag gjort ett gott intryck på företaget genom att ständigt visa intresse, fråga mycket och vara nyfiken, vilket även har gjort mig tryggare och mer förberedd för min framtida karriär. Det främsta målet (som nu är uppnått) är att få en anställning och utvecklas ännu mer inom min roll, längre än så har jag inte planerat. Men framtiden känns ljus och the sky is the limit!

 

PS: Läs om fler praktikplatser & roller med studenter från Yrkeshögskoleprogrammet Music Business Developer

Dela

DMG Education

DMG Education

tis 25 Maj 2021

Sveriges mest givande onlineutbildningar inom musikbranschen

KOM IGÅNG MED
KUNSKAPSBREVET

Inget spam, bara utbildning