Music Industry Diploma: Nästa nivå med instrument till housemusik

  • DMG Education
  • 27 september 2022

Music Industry Diploma: Nästa nivå med instrument till housemusik

Eddi Migic har en lång musikalisk bakgrund som violinist, men tröttnade till slut på den klassiska musiken i äldre dagar. Det krävdes dock en utlandsresa för att hitta tillbaka med housemusik i fokus, och kursen Music Industry Diploma för att bättre förstå själva musikbranschen. Med en färsk lanseringsplan från kursen känner han sig redo att ta både sin karriär och nybliven saxofonist-kollegas till nästa nivå, efter att pandemin satte käppar i hjulet för deras tidigare uppträdanden på olika evenmang.

Berätta om dig & relationen till violin?

Jag började spela violin hemma redan när jag var 3 år gammal, gick sen kommunal musikskola i Helsingborg när jag var 5 år och examinerade när jag var 18 år parallellt med gymnasiet. Sen blev jag trött på det och slutade spela helt och hållet under två år, eftersom att jag hade gjort det hela mitt liv. Två år senare bestämde jag för att flytta till Kalifornien och testa på lite kurser, hade lite vänner som också gjorde det och inte heller visste vad de skulle göra i livet, packade då med en fiol utifall att... Där började jag lära känna mig själv lite mer, när man var ute i det fria, och hittade tillbaka till musiken. Jag träffade intressanta människor där som blev vänner, och började helt plötsligt spela lite fiol till housemusik. Jag är skolad inom klassisk musik, men ville kombinera det med musik som jag själv gillar att lyssna på, och det funkade bra! Detta var 2015, så det var inte vanligt med fiol till housemusik då, så det blev en rolig grej och samtidigt sällsynt, så jag började spela på lite olika typer av evenemang.

Berätta mer & hur du hittade till DMG?
När jag avslutade mina kurser och flyttade hem till Sverige så märkte jag att det inte var någon som gjorde samma grejer som mig, fiol till housemusik, så kom hem och startade enskild firma. Det började trilla in väldigt mycket jobb runt om i Sverige, och sedan 2016 har jag försökt etablera mig och kunde även leva på det delvis fram tills pandemin, då kände jag att man ville utveckla sig lite. Trots att jag nästan kunde leva på mitt artisteri så kände jag samtidigt att jag ville fylla ut min ryggsäck med branschkunskap, för jag vill hålla på med musik och är kanske inte så gammal nu, men kommer kanske inte orka resa runt och uppträda själv när jag är 40-50 år gammal. Det var då som jag hittade till DMG! Jag sökte egentligen till den tvååriga utbildningen Music Business Developer, kom tyvärr inte in på den, men då hörde Andreas av sig och frågade om jag var intresserad av Independent Artist-kursen i Music Industry Diploma, och då kändes den nästan ännu bättre val för mig i slutändan, för den hade mer fokus på mig som kreatör. Den är kanske inte lika lång, utan bara 12 veckor, men jag tycker valet av upplägg i kursen är helt rätt.

Det bästa & mest inspirerande med kursen?
Det var en väldigt bra roaster av föreläsare, för alla är super-erfarna och har toppjobb! De kunde berätta historier om branschen, vägleda oss och ge oss inspiration helt enkelt. Det var mycket av det jag ville, ville få inspiration och höra vad folk i branschen gör. För jag har varit den som varit på scen och samtidigt träffat människor bakom kulisserna, som exempelvis bokat mig och träffat många projektledare, så ville förstå vad de gör i grund och botten. Så det var mitt mål med kursen, och känner mig jättenöjd! Jag hade inte heller så bra koll på produktion, eller hur marknadsföringen bakom musikbranschen fungerar. Det var det som jag tyckte var så bra liksom, för nu fick man höra från personer som jobbat på exempelvis Spotify och Universal osv. Så det tyckte jag var riktigt grymt!

Funkat att gå kursen online & lära sig så?
Det var första gången jag gjorde något sånt och var lite ifrågasättande kring hur det skulle fungera, för mig själv. För vissa passar det, för vissa passar det kanske inte. Men jag tyckte det var riktigt bra! Det är väldigt mycket eget ansvar när du studerar digitalt, och man måste vara disciplinerad med sig själv. Det handlar mycket om att lyssna, ta in information och anteckna, lära sig, men slutmålet var fortfarande projektarbetet i slutet på kursen. Det man lärde sig från föreläsningarna kunde man använda som inspiration och kunskap till projektarbetet. Sen tyckte jag det var nice också för att jag haft ett jobb senaste året, men då livet-tillfällena var på kvällar och bara varannan vecka så passade det mig jättebra och fungerade bättre än väntat. Det var också jättekul att träffa människor som är intresserade av liknande grejer, även om vi bara träffas digitalt så funkar det skitbra. Man kunde få hjälp när man behövde, alla föreläsarna va skitgrymma. Det märktes rätt fort att de visste vad de gjorde, och alla var härliga! Behövde man hjälp så var det inga konstigheter, fick svar på alla frågor man behövde. Tyckte bara de 12 veckorna gick så jävla fort, men bra material och kul att få göra projektarbete!

Har kursen hjälpt dig i karriären & framåt?
Det kursen hjälpte mig mest med var ett projekt som jag har haft i pipeline sedan 2021 och kom i perfekt timing med kursen. En vän till mig är saxofonist som också gör liknande grej som mig fast med saxofon, vilket är lite mer etablerat på exempelvis nattklubbar, bröllop och företagsfester. Vi blev bokade rätt mycket på samma ställen, fast separat från samma kunder de senaste 3 åren, så vi har även blivit goda vänner under denna period. Vi tänkte rätt lika också och började fundera om vi skulle slå ihop och göra en produkt av oss två tillsammans liksom och hjälpa varandra, vilket passade perfekt med kursen och blev mitt projektarbete. Hela kursen gjorde att jag kunde få ihop projektarbetet på ett bättre sätt, vilket jag inte tror att jag hade kunnat utan den vägledning och expertis och kunskap som jag fått genom kursen. Fick väldigt bra hjälp, framförallt från Andreas. Så det har varit helt perfekt, jag och kollegan lanserar nu så småningom och 2023 kommer vi satsa fullt ut ihop!

Några tips eller “do's & dont's” för andra?
Inte så många dont´s skulle jag vilja säga iallafall, för allting är en lärdom. Man kan inte göra allting rätt, man måste bygga upp sig och göra fel för att hitta rätt och lära sig. Jag har också gjort många fel i mina tidigare år, men jag har också lärt mig väldigt mycket och därför har jag ett självförtroende idag som jag inte hade för 5 år sedan. Man måste göra sina hundår, som man brukar uttrycka det. Man måste bygga relationer, och de relationer som jag byggt under många år har hjälpt mig väldigt mycket senaste tiden och visat sig ge resultat. Det är mitt bästa tips, att tro på sin grej och att våga bygga relationer - långsiktiga relationer, för det kan hjälpa en väldigt mycket i framtiden. Man vet aldrig vart det kan ta en, det kan öppna upp möjligheter, forever!

 

Läs om fler kursdeltagare eller kika på onlinekurserna Music Industry Diploma!

Dela

DMG Education

DMG Education

tis 27 Sep 2022

Sveriges mest givande onlinekurser inom musikbranschen

KOM IGÅNG MED
KUNSKAPSBREVET

Inget spam, bara utbildning