Music Industry Diploma: Utvecklar nödvändig branschkunskap som kreatör

  • DMG Education
  • 3 februari 2021

Music Industry Diploma: Utvecklar nödvändig branschkunskap som kreatör

Erika L Norberg har bakgrund som designer och inredare, men har alltid sysslat med musik på fritiden. De senaste åren har hon dock velat satsa på musiken, och därför utbildat sig till musikproducent och låtskrivare. Drömmen är att jobba professionellt på heltid, och gärna på musikförlag insåg hon efter kursen Music Industry Diploma.

Berätta, vad var målet med att gå kursen?

Jag tog kursen eftersom jag kände att jag saknade övergripande kunskap om branschen, för att kunna välja exakt vilket område jag ville jobba inom. Jag ville veta mer om upphovsrätt och intäktsmodeller, hur förlag och musikbolag jobbar, mer om aktörer som t.ex. STIM och SAMI. Jag behövde helt enkelt få en bättre bild över hur allt hänger ihop. Innan jag gick Music Industry Diploma så tog jag den snabba kortkursen Music Industry Fundamentals, som endast innehåller förinspelade föreläsningar. Den var verkligen grym och gjorde att jag hade ännu lättare att hänga med i diplomkursen Music Industry Diploma. 

Hur upplevde du onlinekursen i helhet?
Verkligen jättebra! Jag gillade att det både var förinspelade föreläsningar (som man kunde titta på när det passade en själv) och live föreläsningar i kombination med eget arbete. Det blev personligt trots att man inte träffas på riktigt. Alla var generösa med att dela med sig av erfarenheter, tips och kunskaper och brydde sig om om att man skulle få svar på sina frågor och funderingar. Vi fick bra kontakt och hade givande diskussioner, det var jätteintressant att höra andras frågeställningar och mål. Man träffar samma personer flera gånger i mindre grupper och hinner lära känna varandra rätt bra. Vi har fortfarande kontakt efter avslutad kurs och håller varandra uppdaterade om vad vi sysslar med. De föreläsare man möter under utbildningen är också jättebra kontakter att ha inför framtiden. 

Hur har det funkat med studera online? några tips?
Det gick över förväntan, pandemin har ju gjort att man blivit ganska van vid att prata och ha möten online. Jag tyckte det var skönt att kunna gå utbildningen hemifrån och slippa åka iväg efter jobbet. Mitt tips är att alltid titta på de förinspelade föreläsningarna innan lektionen och att förbereda frågor eftersom vi deltagare har stor möjlighet att styra diskussionerna utifrån det vi vill veta mer om. Välj ett projektarbete som handlar om det du vill syssla med i framtiden och se det som att du gör en plan för hur du ska ta dig vidare efter utbildningen.

Vad har varit det bästa med kursen?
Det bästa var all kunskap och alla aha-upplevelser som man fick av föreläsarna och att kursen gav en självförtroende att satsa högt. När vi gick igenom alla olika aktörer och områden så blev det solklart att jag ville söka mig vidare till ett musikförlag som låtskrivare och producent. Det var också intressant att höra att DMG även utbildar folk som redan jobbar på musikbolag, förlag osv. Det gör att man känner att man fått en utbildning i framkant, som kommer hjälpa en att nå sitt mål. 

Har du personliga tips till den som vill utvecklas inom musikbranschen?
Bestäm dig för vad du vill göra, sätt ett mål och fundera på om det är något som hindrar dig från att ta dig dit och vad du i så fall behöver göra. Saknar du kunskap så ta en utbildning, läs på om branschen, lyssna på poddar (t.ex. DMG´s Musikbranschpodden). Är det brist på kontakter så behöver du fundera på hur du ska kunna bredda ditt kontaktnät, ofta har man fler ingångar än man tror. Ingen kommer ge dig ett jobb för att vara snäll så se till att du har något unikt att erbjuda som sticker ut.


PS: Vill du också utvecklas inom musikbranschen? Kika på onlinekurserna Music Industry Diploma!

Dela

DMG Education

DMG Education

fre 05 Feb 2021

Sveriges mest givande onlinekurser inom musikbranschen

KOM IGÅNG MED
KUNSKAPSBREVET

Inget spam, bara utbildning