Music Industry Diploma: Från musikalscenen till artist management

  • DMG Education
  • 13 februari 2021

Music Industry Diploma: Från musikalscenen till artist management

Linnea Didrick gick från att själv stå på scen inom musikalvärlden till att utforska branschen bakom med studier i London. Tillbaka i Sverige fick hon höra om onlinekursen Music Industry Diploma, där hon tog möjligheten att fortsätta utveckla sin branschkarriär och bygga nätverk på distans.

Berätta lite om dig själv?

Jag heter Linnea Didrick och bott i London de senaste 6 åren. Har jobbat bakom musikal och själv varit på scen tidigare, samt turnerat lite grann i Sverige och Storbritannien. Sen ville jag det inte längre, fick inte ut samma grej av att stå på scen. Jag blev irriterad på hur branschen skötte det som är i bakgrunden - production, management, casting och så vidare. Så då ville jag göra någonting annat. Fick jobb på Roundhouse, en “music venue” där jag fick arbeta administrativt kring olika events. Lärt mig jättemycket av att bland annat jobba där, väldigt kul att få erfarenheten att jobba bakom och inte bara stå på scen. 

Vad fick dig att söka till DMG?
Jag studerade på en annan skola som heter BIMM i London, det var också inom Music Business. Det var jätteroligt, men det blev för mycket med jobbet och fick inte ihop det, så jag hoppade av. Sen när jag kom hem under samma sommar, så fick jag höra talas om DMG. Att man kan plugga likadant som i London, men via datorn och kanske inte hela tiden behöva gå till campus och såna saker. Så jag tyckte det lät as nice!

Hur var bemötandet från DMG?
Jag hade ingen större koll på vilka föreläsarna var sedan innan, men det märks ju att de har en god historik och vet om DMG sedan tidigare. Föreläsarna är i ett team med företaget som ger oss kursen, vilket är nice, till skillnad från att bara ta in en gästföreläsare. Nu jämför jag bara med tidigare föreläsningar som jag varit på, men det var som att alla var med kring vad vi läste i kursen och kunskapen som de hade var jättebra. Bra spridning på människor och kanske inte bara A&R, utan även advokat och journalist samt annat som man inte tänker på.

Hur funkade det på livetillfällena?
Det är först en föreläsning och sen kanske det ägnas en halvtimme/timme till att bara få en massa Q&As där alla får ställa sina egna personliga frågor. När man går i skolan och är i en föreläsning i ett klassrum, så tycker jag det är så fruktansvärt irriterande när folk ställer sina egna frågor. Men här var det liksom objektivet på hela kursen, att ha en timme med bara Q&A där alla som är med i kursen får ställa frågor kring vad de vill. Jag tyckte det var skitbra, jag blev förvånad över att det kändes mycket lättare än vad det hade gjort om det hade varit en föreläsningssal.

Vad var det bästa med kursen?
Jag tror alltid när jag går olika kurser eller lär mig nya saker så är det nätverket efteråt som nog är det bästa. Man skulle kunna gå på workshop eller mässa och få prata med ett nätverk då också, men att gå en kurs med andra som vill lära sig om samma sak så blir det alltid enklare att få till en diskussion och få till ett samarbete eller personer som man klickar med efteråt i arbetssammanhang. Just nätverk inom musikbranschen är väldigt viktigt tycker jag, det behöver inte ens vara inom samma genre. Sen även om jag inte får ut ett nätverk så får jag iallafall ut kunskap från det jag lär mig under kursen förhoppningsvis, så jag tycker det är rätt nice att gå olika kurser och utbildningar!

Hur har kursen hjälpt din karriärutveckling?
Till en början ville jag jobba med musikal och teater, mer bakom branschen. Men jag blir ju bara sur på alla dom här beskrivningar och vad man vill ha för karaktär och sånt. Därifrån började jag jobba med musik och gigs, vilket jag alltid har tyckt är jättekul. Men jag ville liksom försöka få fram egna artister och singer-songwriters. Jag tror att kursen kom i en tid då jag behövde bestämma mig vad jag ville göra, och då blev det management. Började jobba med en artist under sommaren och sen började kursen under hösten, så det kom väldigt rätt!


PS: Vill du också utvecklas inom musikbranschen? Kika på onlinekurserna Music Industry Diploma!

Dela

DMG Education

DMG Education

tis 23 Feb 2021

Sveriges mest givande onlinekurser inom musikbranschen

KOM IGÅNG MED
KUNSKAPSBREVET

Inget spam, bara utbildning