Music Industry Diploma: Musikern som utforskar business-sidan

  • DMG Education
  • 18 augusti 2020

Music Industry Diploma: Musikern som utforskar business-sidan

Magnus Holmander har tidigare studerat musik och turnerat i Europa som klarinettist, men har även känt att han vill utforska branschen bakom själva musiken. Efter onlinekurs i Music Industry Diploma fick han inblick i arbetet och sin första praktikplats på ett musikbolag, som i sin tur hjälpte honom att söka sig vidare till DMGs 2-åriga onlineprogram Music Business Developer.

Berätta lite om dig själv Magnus...
Jag är klarinettist i grund och botten, och bestämde mig väldigt tidigt att jag skulle jobba med musik. När jag gick ut från gymnasiet så pluggade jag på Musikhögskolan i Stockholm, sen har jag frilansat de senaste åren. Jag fick dock större intresse för att inte bara syssla med musiken, utan även entreprenörskap och hela business sidan. Sedan hittade jag Musikbranschpodden, och såg att det även fanns kurser med fokus på marknadsföring av musik. Så jag anmälde mig, utan att kunna någonting kring ämnet sedan tidigare. Det passade även bra att det var online, då en fysisk kurs inte skulle vara praktiskt möjligt då jag var på europaturne.

Varför ville du utvecklas inom musikbranschen?
Jag har insett att jag inte behöver ha ett heltidsjobb i orkester eller konstant vara ute och turnera som solist, utan ville istället bli lite friare i musikbranschen. Det finns ju så otroligt mycket mer man kan göra, men kände att jag behövde gå en utbildning om jag nu skulle kunna göra något ordentligt. Min nyfikenhet kring marknadsföring och produktion har varit en process som växt mer och mer.

Vad har du gjort efter onlinekursen?
I samma veva som jag slutförde kursen så fick jag en praktikplats på ett musikbolag som fokuserade på konstmusik. Mitt första uppdrag var att promota en skiva, och sen hade dom en festival som heter Gränslandet där jag var med i hela marknadsföringsarbetet, men även små gig för att hjälpa mindre artister att synas i media. Just nu jobbar jag med en operasångare som nyligen startat ett helt kammaropera kompani.

På vilka sätt har kursen hjälpt dig?
Jag kunde lira klarinett, men kunde ingenting kring marknadsföring. Det har också märkts under året att jag har mer kunskap än andra musiker som inte gått en sådan kurs. Jag har kunnat hjälpa många kompisar kring olika saker, bara utav att ha gått kursen. Jag har även upptäckt under praktiken att det är mycker roligare att göra marknadsföring åt andra än sig själv. Som att exempelvis ringa runt till journalister för att marknadsföra sig själv kanske känns lite konstigt, men när jag gjorde det åt andra så gick jag igång på det.

Varför sökte du onlineprogrammet Music Business Developer?
Jag såg alla utbildningar som fanns på hemsidan, men tänkte att det kunde vara bra att börja med en kurs och se hur det funka. Det kändes väldigt bra, och tänkte att om jag nu ska jobba på business sidan så vill jag verkligen ha ordentligt med utbildning, men även den tillhörande praktikperioden i slutet av programmet. Jag tror att många musiker som ger sig in på business sidan oftast kör enbart “learning by doing”, men att ha en riktig utbildning tror jag verkligen kommer vara grymt värdefullt.

Har kursen hjälpt dig i ansökan för Music Business Developer?
Ja uppenbarligen, jag lyckades i alla fall klara provet och komma in. På musikhögskolan så fick vi bara lära oss musik och ingenting kring marknadsföring eller business sidan, så jag tror absolut att det hjälpte. Sen gick jag även kortkursen Music Industry Fundamentals, som var ännu smidigare och mer självgående, då jag inte behövde anpassa mig till varken plats eller tid. Det var lite ovant att studera online i början, men man kommer in i det snabbt.

Dela

DMG Education

DMG Education

fre 21 Aug 2020

Sveriges ledande utbildningsföretag inom musikbranschen.

KOM IGÅNG MED
KUNSKAPSBREVET

Inget spam, bara utbildning