Music Industry Diploma: Startar management med sin första artist

  • DMG Education
  • 12 februari 2021

Music Industry Diploma: Startar management med sin första artist

Olof Roos af Hjelmsäter Nilsson fick förfrågan om hjälpa en artist utan tidigare erfarenhet från musikbranschen. Han fick höra om DMG ute i branschen och sökte onlinekursen Music Industry Diploma som ett första steg, vilket hjälpte honom komma igång med eget managementbolag.

Hur hamnade du på DMG?

Jag har många kompisar och bekanta inom musikbranschen, men ingen egen erfarenhet sedan tidigare. Sen har jag en bonussyster som är artist och väldigt duktig, signad och vunnit Denniz Pop Awards. När hon höll på att lämna sitt bolag och förlag så kom hon till mig och ville att jag skulle jobba med henne. Jag har alltid haft intresse för musik, men aldrig riktigt tänkt på att jobba med det. Så kände att det var något som jag verkligen ville göra. Så svarade att jag kunde göra det, men behövde samla på mig lite kunskap och kompetens. Då var det en A&R på TEN som tipsade mig om DMG, för de hade någon som gått där. Så det var så jag kom in på det!

Vad sökte du efter med kursen?
Helhetsperspektivet av branschen! Hittade ju till DMG genom referenser då jag hörde att det är jävligt bra, folk vet vad det är och ett diplom därifrån visar på någonting iallafall. Jag ville heller inte gå ett program för det skulle vara för långt liksom, kursen gav helhetsperspektivet och man fick de vitala delarna. Allt från upphovsrätt och förhandling till management och målsättning. Bra om man ska starta karriär inom det. Men jag tror det är bra för alla, vad man än ska göra inom branschen, även om du är artist och kanske har jättebra koll på produktion och sådär men ingen aning om business runt omkring det. 

Hur funkat online?
Det har varit enkelt, aldrig varit strul för mig. Det är väldigt hanterbart med tiden som du behöver lägga ner. Går absolut bra även om du jobbar 40 timmar i veckan, sen eftersom att det ligger på kvällen så är det enkelt att vara med på alla livetillfällen också. Med tanke på att jag har dyslexi så var det skönt att kursmaterialet var som små videoföreläsningar, vilket man gick igenom inför det stora livetillfället. Det var även enkelt att gå tillbaka och tiitta på inspelat material igen för att ta anteckningar.

Vad tar du med dig från kursen?
Med tanke på att jag var intresserad av management så tyckte jag att Tomas Jernberg var väldigt praktisk med hur han gick igenom kunskap som du kan använda i praktiken, han coachar i princip och ger sina bästa tips kring vad man ska tänka på, så det tar jag med mig mest personligen. Gillade främst att han hade med förhandlingstekniker!

Personliga tips för nyfikna?
Våga fråga, om det är någonting som du är osäker på eller vill ha hjälp med. För de flesta uppskattar att få frågan ändå, att det är någon som efterfrågar deras kunskap. Det är inte så tyst om ens hemligheter, utan de flesta är ganska tillmötesgående kring att hjälpa varandra och så. Sen en annan sak som alla har sagt till mig inom musikbranschen, är att jobba med dom som du tycker om, jobba med människor du gillar - enda sättet som du kommer tycka det är kul och vilja fortsätta jobba med det.


PS: Vill du också utvecklas inom musikbranschen? Kika på onlinekurserna Music Industry Diploma!

Dela

DMG Education

DMG Education

fre 12 Feb 2021

Sveriges mest givande onlinekurser inom musikbranschen

KOM IGÅNG MED
KUNSKAPSBREVET

Inget spam, bara utbildning