Music Industry Diploma: Från bakgrund inom bygg till framtid inom musik

  • DMG Education
  • 5 februari 2021

Music Industry Diploma: Från bakgrund inom bygg till framtid inom musik

Zara Chemnitz kommer från byggbranschen, men har alltid varit nyfiken på musikbranschen. Hon såg chansen att under pandemin utbilda sig kring hur den mer kreativa branschen fungerar, men hittade samtidigt det område som hon skulle kunna bidra mest till med sin bakgrund under onlinekursen Music Industry Diploma.

Berätta lite om dig själv och din resa!

Jag har alltid haft musikbranschen i bakhuvudet medan jag studerat diverse kurser på universitetet, men har aldrig riktigt vågat ta steget dit. För två år sedan fick jag jobb på ett stort företag inom byggbranschen vilket har varit väldigt givande men jag har alltid vetat att det inte är där jag vill jobba för resten av mitt arbetsverksamma liv. Hösten 2020 gick jag kursen i Music Business på DMG och insåg att det verkligen är musikbranschen jag vill arbeta med och utvecklas inom, det är så min framtid ser ut. 

Vad sökte du innan du hamna på DMG?
Att i en pandemi kunna skapa sig en grundpelare för resten av sin framtid inom den bransch man vill önskar jobba inom, helt på distans och i egen takt, var vad jag letade efter och DMG serverade det på ett silverfat. De förväntningarna jag hade på kursen var att få en grundläggande kunskap inom branschen, så att jag sedan kunde bestämma om musikbranschen var något för mig. Det blev bättre än jag kunde önska mig, dels gav det mig ett ljus i mörkret under coronapandemin men även mål och motivation för en karriär inom branschen.

Hur var det att gå onlinekursen?
Toppen! Det mest givande var absolut att under livetillfällen lyssna på föreläsarna, man blev väldigt inspirerad eftersom de allihopa brinner för sitt jobb. Under frågestunderna så ställde man en fråga direkt över zoom och fick därefter ett bra svar från föreläsaren. De svarade även på de frågor som var av mer personlig karaktär, vilket var ett stort plus. Det var också bra att man kunde ta del av studiematerialet innan och efter, i den takt man själv hann med. Ibland lyssnade jag på kursmaterialet under en promenad eller medan jag gjorde lite yoga, och tog sedan anteckningar under föreläsningen. Jag jobbade heltid hemifrån, och det funkade galant att gå kursen samtidigt. Det kändes aldrig övermäktigt, tvärtom så underlättade det ibland, att under en lång arbetsdag veta att man skulle få prata med sina kurskamrater och bli inspirerad av föreläsarna senare samma dag. Ett stort plus var också att det rekommenderades böcker under kursens gång, men det var ingen som behövdes för att man skulle kunna klara av kursen. 

Vad var det bästa med kursen enligt dig?
Det bästa med kursen var att den mur som jag hade satt upp för mig själv innan totalt raserades under kursens gång. Jag har insett vilken del av branschen jag tror att jag kan bidra mest till, och där jag skulle stortrivas. Det var väldigt inspirerande att se människor, dvs föreläsarna, ha ett jobb som de brinner så mycket för att de vill dela med sig av sin kunskap på kvällstid och lägga grunden för framtidens musikbransch. Nästan alla som går kursen är ute efter samma sak - en framtid inom musikbranschen. Man skulle kunna tro att detta skulle skapa en otrevlig, tävlingsinriktad stämning men vi är väl medvetna om att kontakter är A och O i branschen, vilket gör att alla bemöter varandra på ett trevligt sätt.

Hur hjälpte kursen din karriärutveckling? några tips?
Det som är allra läskigast med att byta karriär är att man inte vet om det är så som man målar upp det i sitt eget huvud. Risken är att det inte alls blir som du tänkt dig, och du vet inte förens du provat, men troligtvis blir det bättre än vad du ens vågat hoppats på. Jag skulle rekommendera att gå en kurs för att få en grund, och sedan bygga vidare på det som du fastnade för. Det är skönt att ha den kunskapen med sig inför nästa steg i karriärresan. För kursen gav mig dels inblick i de olika delarna av branschen men även i vilken del som jag vill fortsätta utvecklas inom. Alla föreläsare nämnde också vikten av kontakter och att vidga sitt kontaktnät. Nu har jag ju dels fått kontakt med föreläsarna men även kontakt med några av mina klasskompisar, där vi har planer på samarbete i framtiden.


PS: Vill du också utvecklas inom musikbranschen? Kika på onlinekurserna Music Industry Diploma!

Dela

DMG Education

DMG Education

fre 05 Feb 2021

Sveriges mest givande onlinekurser inom musikbranschen

KOM IGÅNG MED
KUNSKAPSBREVET

Inget spam, bara utbildning