Så gör DMG skillnad på online- och distansutbildning

  • Andreas Andersson
  • 6 februari 2019

Så gör DMG skillnad på online- och distansutbildning

Det har blivit allt vanligare för den yngre generation att lära sig olika saker online, vilket fått skolor att börja tänka nytt kring utbildning i ett modernt samhälle. På DMG Education kan studenterna plugga online från vart som helst, något som skolan kallar frihet under ansvar.

Det hela startade med att DMG Education ville hjälpa musikband att bli deras egen manager, genom fysiska utbildningar. Men år 2013 gick skolan över till onlineutbildningar för att göra kunskapen mer tillgänglig, och har idag blivit en av de mest eftertraktade musikutbildningarna i Sverige.

Den tekniska utvecklingen har gjort det möjligt att driva den här typen av utbildning helt online, och det blir nästan som att göra det live i en lektionssal. Dessutom så förstår ofta den yngre generationen redan den här tekniken”, förklarar grundaren Andreas Andersson.

• LÄS MER: Om DMG Education

På DMG används uttrycket onlineutbildning, och inte distansutbildning. Anledningen är att ordet distans ibland kan ge en missvisande bild, med ett slappt intryck. För att kunna genomföra en praktisk onlineutbildning krävs det nämligen självdisciplin, interaktion och en medveten digital kultur från skolans sida.

Vi vill erbjuda en virtuell värld med föreläsningar, workshops, gruppsamtal, redovisningar och diskussioner. Alla kan se och höra varandra i realtid, med möjlighet för diskussion och återkoppling. Studenterna kan delas in i grupprum, och handledare kan enkelt hoppa emellan”, förklarar utbildningsledaren Niclas Gustafsson.

• LÄS MER: Att studera online på DMG

Handledare från branschen får en introduktion till pedagogiken hos DMG, som är baserad på personlig kontakt, kommunikation och interaktion. Den nuvarande kursledaren Stefan Palmquist, även medgrundare till byrån Dist Sthlm och tidigare nordisk försäljningschef på Spotify, förklarar sin upplevelse:

Första lektionen handlade för mig om att lära känna individerna i gruppen först. Våra diskussionsmoment fungerade sedan riktigt bra, och det var grym interaktion mellan studenterna. Det finns flera bra tekniker som skapar en bra miljö för att även driva bra pedagogik online!”

• HÖR MER: Musikbranschpodden #25 med Stefan Palmquist

Den största fördelen med onlineutbildning är möjligheten att kunna studera från vilken plats som helst, enligt många studenter. Men det är fortfarande viktigt med regelbunden närvaro online, därför kallar skolan det frihet under ansvar. Detta var något som lockade studenten Claudia Kelley Marzec:

Jag bestämde mig för att boka en sista minuten resa till Barcelona för 120 kr, helt själv för första gången. Tog med mig datorn och var med på lektionerna, i min sol. Det var så fritt, att jag kunde åka iväg för att njuta av vardagen och samtidigt inte missa någonting av plugget.”

• SE MER: Instagram take-over med Claudia

Den gemensamma nämnaren för studenterna är passionen för musik. De träffas även fysiskt för att utvecklas professionellt tillsammans. Detta är också grunden för skolans digitala kultur, med sitt fokus på gemenskap och stöttning, något som lyfts av studenten William Ullrich:

Det bästa är att alla är så drivna. Det känns verkligen som att jag kommit in i en stämning där alla vill ta sig någonstans, vilket boostar mig till att ta tag i saker som jag annars inte hade gjort. Det gör mig motiverad helt enkelt, att alla är så engagerade.”

• LÄS MER: Recensioner för DMG Education

Den stora visionen är att skapa en digital arena för att inspirera och utbilda framtidens musikbransch. Detta sker genom kunskapsutbyte med den verkliga branschen, som även hjälper till med att ta fram utbildningarna. Syftet är att bidra till en mer hållbar industri i helhet:

Musik har inte setts som ett riktigt affärsområde av många, trots att det händer massa spännande saker, och det är i sig en utmaning. Vi vill att det ska vara och upplevas som en seriös business. Att vara exempelvis manager eller bokningsagent är nämligen ett riktigt yrke. Det vill vi verka för.” - Andreas Andersson.

• ANSÖK NU: Music Industry Diploma - Sveriges mest givande onlinekurser inom musikbranschen

Dela

Andreas Andersson

Andreas Andersson

mån 11 Nov 2019

Viljan att lära ut och hjälpa andra i deras resa har alltid funnits där. Vi drivs utav att hjälpa andra i deras resor och karriärer, genom nyfikenhet och ödmjukhet.

KOM IGÅNG MED
KUNSKAPSBREVET

Inget spam, bara utbildning