Praktik: Utvecklade musikintresset till arbete på independentbolaget TEN Music Group

  • Andreas Andersson
  • 9 september 2019

Praktik: Utvecklade musikintresset till arbete på independentbolaget TEN Music Group

Olivia Johansson började Yh-programmet Music Business Developer med stark passion för musik, men utan större kunskap kring själva branschen. Utbildningen har gett henne en överblickande introduktion kring musikbranschens olika delar, men samtidigt förklarar hon vikten av att få sättas in i ett sammanhang genom tillhörande praktik.


Olivia, berätta gärna lite om dig själv!

Jag är en 23-årig tjej från Luleå, men nu bosatt i Stockholm. Musik har alltid varit min största passion i livet, men innan jag började på DMG så hade jag aldrig tänkt tanken på att faktiskt jobba med det, jag såg det bara som ett intresse först. Sen när jag hittade utbildningen, då kändes det självklart - och här är jag idag, som Label Intern på TEN Music Group!

 

Varför sökte du dig till TEN Music Group?

Jag önskade att få vara på ett företag som jobbade på ett hållbart och långsiktigt sätt i en bransch där det händer väldigt mycket. Jag hade en ganska prestigelös inställning kring vad exakt mina uppgifter skulle vara och gick mer på helheten. För mig var det viktigast om jag skulle trivas i längden. Jag hade länge följt TEN och deras artister, jag fick känslan av att allt de gör är så genomarbetat. När jag sen fick träffa Linda, Fumi och Olivia från företaget (som nu är mina fantastiska kollegor) på intervju så kände jag direkt att det var här jag ville vara!

 

Vad får du göra dagligen i din roll?

Jag sitter med Label teamet och stöttar dem i deras dagliga arbeten och projekt. Det kan exempelvis handla om att vara med och planera eller utföra en musikvideoinspelning, hjälpa till inför en release med administrativa uppgifter eller marknadsföringsaktiviteter. Jag har också varit i studion samt låtskrivarcamps, där många saker ska lösas rent praktiskt när det är många människor involverade. Superroligt, allting!

 

Hur kommer praktikerfarenheten att förbereda dig inför din karriär?

Jag är så tacksam, för det känns som att min kära handledare och hela teamet på TEN gör allt för att ”förbereda” mig. De har sett till att jag fått ut så mycket som möjligt från denna praktik. Det har varit viktigt att bara få sättas in i ett sammanhang. Att i början vara mer en fluga på väggen, att kunna få förståelse kring arbetet som de gör, för att sen själv faktiskt kunna bidra med något. TEN har gett mig ett självförtroende som jag alltid kommer bära med mig!

 

Några tips på hur man får ut så mycket som möjligt av sin praktik?

Var nyfiken och våga fråga. Ta ALLA chanser som du får till att lära dig något nytt! Var prestigelös. Jag tror att människor ser när någon försöker och har ett allmänt driv. Alla är ju nya någon gång, men jag försöker bara visa att jag vill. Det känns även som att mina kollegor ser det, vilket jag är så tacksam för, vilket gett mig enormt mycket och lärt mig saker som jag inte alls trodde jag skulle få lära mig. Så det klyschiga: våga ge mer av dig själv och vara den du är, det kommer man nog alltid långt på!

 

Olivia har även fått anställning på TEN Music Group, stort grattis önskar team DMG!

Hör mer om TEN Music Group i Musikbranschpodden avsnitt #29 med Eric Hasselqvist, och avsnitt #70 med Ali Vedadi.

PS: Läs om fler praktikplatser & roller med studenter från Yrkeshögskoleprogrammet Music Business Developer

Dela

Andreas Andersson

Andreas Andersson

mån 11 Nov 2019

Viljan att lära ut och hjälpa andra i deras resa har alltid funnits där. Vi drivs utav att hjälpa andra i deras resor och karriärer, genom nyfikenhet och ödmjukhet.

KOM IGÅNG MED
KUNSKAPSBREVET

Inget spam, bara utbildning