Artiklar

Musikjuridik: 5 saker varje kreatör bör veta [World IP Day]

  • Malki Afram
  • 26 april 2025

Musikjuridik: 5 saker varje kreatör bör veta [World IP Day]

World IP Day infaller den 26 april – en dag för att hylla kreativitet, idéer och inte minst de rättigheter som skyddar dem! Men vad innebär egentligen immateriella rättigheter, och varför är de så viktiga för dig som artist, producent eller låtskrivare? Här är fem saker du inte vill missa med DMGs kursledare inom musikjuridik Malki Afram:

 

1. Du äger automatiskt din musik – men bara om du kan bevisa det

Det fina med upphovsrätt (åtminstone sett till en svensk kontext) är att den uppstår i princip automatiskt i samma stund som du skapar något originellt – en text, ett beat, en melodi. Men skulle någon ifrågasätta ditt ägarskap är det du som måste kunna bevisa att du faktiskt är upphovspersonen.

Tips: Spara alltid originalfiler, inspelningsdatum och mejlkonversationer. Det kan vara din bästa försäkring.

 

2. Skillnaden mellan upphovsrätt (copyright) & närstående rättigheter

Många blandar ihop dessa två, men de är inte samma sak.

  • Upphovsrätten skyddar själva verket – alltså musiken, texten, kompositionen.

  • Närstående rättigheter skyddar den som framför verket, t.ex. artister, musiker eller producenter.

Som kreatör kan du alltså ha rättigheter både som upphovsperson och utövare – något som kan ge flera olika intäktsströmmar. Detta ger också upphov till många olika samarbetsmöjligheter – men innan du springer iväg på nästa kreativa session med andra kreatörer, tänk alltid på strukturen och hur ni tänkt er att era respektive insatser ska fördelas rent ägandemässigt. Det skadar aldrig att försöka sätta en struktur för kreativa samarbeten innan ni påbörjar skapandet.

 

3. Musikavtal & kontrakt som du skriver under – förstår du dem verkligen?

Att få ett skivkontrakt, publishing-deal eller managementavtal kan kännas som att ”det händer nu”. Men läs alltid det finstilta. Vad säger avtalet om upphovsrätt, masterägande och framtida royalties? (Spoiler: Det är ofta mer komplext än det ser ut!)

Vårt råd: Ta hjälp innan du skriver under. Det är lättare att förhandla innan än att ångra sig senare. Våga ifrågasätta avtal och be alltid om förtydliganden om du inte förstått innehållet. Ett bra avtal är ett avtal där bägge parter förstår och känner sig bekväma med innehållet. Det är fullt förståeligt att det kan anses kostsamt att ta in en jurist eller ekonom i ett tidigt skede. Men tänk på att du har otroligt många kontakter i branschen som förmodligen varit i samma situation som dig. Det skadar inte att åtminstone be några vänner i branschen om en second opinion. Anser de att avtalet är helt obegripligt så är det nog rimligt att begära ett nytt utkast. Kom ihåg, det är lättare att ifrågasätta innehållet i början än att be om ändringar efter att avtalet har ingåtts.

 

4. Om någon använder din musik utan tillstånd – vad gör du egentligen?

Det kan handla om ett TikTok-klipp, en reklamfilm eller en annan artist som samplat din låt. Det är inte alltid illvilja – ibland är det bara okunskap. Men dina rättigheter gäller oavsett.
Du kan kräva:

  • Att verket tas ned.

  • Att du får ersättning.

  • Att ditt namn anges korrekt. Så länge du har rätten på din sida – stå på dig!

  • Det är viktigt att förstå att du dels äger de ekonomiska rättigheterna (i praktiken rätten att offentliggöra det du skapat och tjäna pengar på det) men minst lika viktiga är de ideella rättigheterna (som förenklat kan ses som rätten att bli namngiven/ihågkommen samt inte få sin konstnärliga identitet kränkt).

 

5. Skydda ditt varumärke som artist – inte bara dina musikrättigheter

Din artistidentitet/konstnärliga identitet är mer än bara låtarna och musiken. Det är ditt namn, din logga, ditt visuella uttryck. Och det kan också skyddas juridiskt – genom t.ex. varumärkesregistrering.
Särskilt viktigt om du:

  • Släpper merch.

  • Bygger en fanbase.

  • Tänker internationellt:
    Ett starkt varumärke är en tillgång – se till att du äger det. Varumärkesskyddet uppstår antingen genom inarbetning eller genom registrering (i Sverige via Patent- och Registreringsverket). Satsar du på ditt brand är det alltid smart att registrera sitt varumärkesskydd.

  • Hamnar du i en situation där du arbetar för andra som äger ett varumärke är det viktigt att vara införstådd med att dina rättigheter är begränsade. Fundera alltid över hur dina kreativa samarbeten ser ut. Äger andra ett varumärke du hjälpt att bygga upp kan det bli snuskigt jobbigt i slutändan (pun intended).

 

Vill du lära dig mer?

Under det kommande året planerar vi ett antal livesessions med fokus på rättigheter, avtal och musikjuridik - för att uppmärksamma World IP Day, som detta år fokuserar på just musikområdet. Följ oss i sociala medier och håll utkik för att inte missa när vi kör igång!

 

Din musik. Dina rättigheter. Låt oss jobba för ett fortsatt tryggt och kreativt skapande...


Glad World IP Day!

Dela

Malki Afram

Malki Afram

lör 26 Apr 2025

Kursledare inom musikjuridik på DMG Education & Partner på StartupJuristerna

KOM IGÅNG MED
KUNSKAPSBREVET

Inget spam, bara utbildning