Karriär: Levererar ny musik till streamingtjänster som jobb

  • DMG Education
  • 26 maj 2021

Karriär: Levererar ny musik till streamingtjänster som jobb

Ebba Nordh fick jobb på majorbolaget Sony Music redan innan examen från Music Business Developer. Här berättar hon om sin resa och arbetsdagarna som Release Coordinator, en lyxig roll som innebär att få lyssna på massa ny musik och leverera det till samtliga streamingtjänster förklarar hon.

Berätta om din roll och en vanlig arbetsdag?

Jag jobbar som Release Coordinator på Sony Music, och just nu sitter vi i våra hemmakontor som många andra. Men en typisk arbetsdag kan jag börja morgonen med att gå igenom mejlen för att vara uppdaterad på det senaste som sagts, för att sedan gå in i vårat releaseschema där vi har koll på alla kommande releaser. Där har jag fullt ansvar kring att kolla så att allt stämmer: datum, låttitel, featuring artist osv. Sedan förbereder jag för pitchen, där vi skickar ut till DSPs (Digital Service Provider/streamingtjänster) vilka våra releaser är för veckan och de får tillhörande bilder, pitch text och information om releasen. Jag får lyssna på otroligt mycket musik dag ut och dag in, vilket jag ÄLSKAR och tycker är otroligt lyxigt med just denna position. Man har alltid koll på det nya!

Vad mer värderar du på arbetsplatsen?

Det bästa med mitt jobb är inte bara att få lyssna på ny musik, utan även min arbetsplats, här värderas verkligen ens välmående och utveckling. Detta uppskattar jag väldigt mycket, varje dag känns det som att jag lärt mig något nytt och utvecklas inom mitt arbete. Sedan är jag otroligt taggad på att få komma tillbaka till kontoret och få uppleva hela musikbranschen, att få gå på konserter igen där våra artister står på scenen eller bara att få sitta på kontoret igen och känna atmosfären där det spelas ny musik, nån artist går förbi och få uppleva saker.

Vad är viktigaste egenskapen som Release Coordinator?

Den viktigaste egenskapen är att kunna vara effektiv och veta vad som är prio att göra och vad som kan vänta. Detta är något jag verkligen har lärt mig mer kring och förstått vikten av sedan jag började. Att kunna jobba i stressiga situationer där en release dykt upp och måste pitchas snabbt för att få den placeringen den förtjänar. Sedan är det nästan ett krav att man gillar musik, det gör så att man älskar att sätta på datorn varje morgon och inte får söndagsångest.

Hur har DMG hjälpt dig att utvecklas?

DMG har hjälpt mig mycket i att tro på sina mål och faktiskt sätta högre mål, det kommer jag ihåg från första kursen ”Målsättning och karriärplanering” den har hängt med mig länge och kommer alltid att göra det. Sedan gillade jag att utbildningen gav oss en så pass bredd i vad som lärdes ut, vilket gjorde att man fick delar av hela kakan och lärde sig otroligt mycket om sånt man kanske inte trodde att man skulle tycka om från början men sedan gjorde. Sen tycker jag att praktik är en otrolig fördel att få göra i sin utbildning, vilket gör det lättare för oss studenter att få en fot in i branschen och börja bygga kontakter.

Vad lär man sig som Music Business Developer? och vem passar det?

Om jag ska ta det från mitt perspektiv, så var jag den som inte hade någon musikalisk talang kring att sjunga eller spela instrument utan jag har alltid varit intresserad av det som händer bakom kulisserna. Så du kanske är den personen som älskar att gå på konserter och alltid har undrat över hur allt går runt? Vem gör allt för att artisten ska kunna stå där? För det var jag. Jag undrade vad som gör att en artist får all sin publik, får sina låtar i olika spellistor på Spotify, hur de får massa otroligt hängivna fans att köpa merch, konsertbiljetter, följer de på sociala medier, hela kretsloppet. För det är detta du kommer lära dig som Music Business Developer - marknadsföring, PR, Juridik, Musikbranschkunskap och hur du själv utvecklas genom att följa dina drömmar.

 

PS: Läs om fler praktikplatser eller arbetsplatser med studenter från Yrkeshögskoleprogrammet Music Business Developer

Dela

DMG Education

DMG Education

tis 25 Maj 2021

Sveriges mest givande onlineutbildningar inom musikbranschen

KOM IGÅNG MED
KUNSKAPSBREVET

Inget spam, bara utbildning