Karriär: Från assisterande till drivande inom artistmanagement

  • DMG Education
  • 26 maj 2021

Karriär: Från assisterande till drivande inom artistmanagement

Liz Almqvist jobbar med artister på managementbolaget Dimberg Jernberg, efter att ha gått programmet Music Business Developer på DMG. Här berättar hon om sin resa och vad arbetet innebär, med tips för den som vill in i en relationsstyrd bransch.

Berätta lite om din arbetsplats och uppgifter...

Jag kom in hos Dimberg Jernberg Management genom DMG, när jag hade min praktik där, och sen blev jag kvar. Det är ett nordiskt managementbolag som drivs av branschlegenderna Marie Dimberg och Tomas Jernberg. Inledningsvis hade jag mycket mer assisterande uppgifter, men senaste året har jag mer och mer börjat driva mina egna processer.

Jag har en artist som jag är främst ansvarig för, som daglig kontaktperson på managementet, och arbetar även drivande i flera andra projekt. Utöver det fokuserar jag även på sociala medier och andra digitala plattformar för alla artister, fixa med merch samt kontakt med externa partners. Överlag blir det mycket analys, planera, vara kreativ och bolla idéer, samt skapa content.

För övrigt så kommer jag från Dalarna, och där är jag även projektledare för musikgalan Dalecarlia Music Awards, utanför mitt vanliga jobb då.

Hade du en tydlig bild av vad du ville jobba med?

Nej, det var något som jag funderade på under nästan hela utbildningen. För varje ny kurs som jag läste och varje ny föreläsare vi hade, så tänkte jag att det var just det som jag ville göra - för det fanns alltid någon intressant vinkel.

Egentligen så tror jag att jag hade trivts bra i många positioner där jag hade jobbat nära artister, med att utveckla deras karriärer. Men det var när jag träffade mina nuvarande chefer Tomas Jernberg och Marie Dimberg, som jag insåg att jag framförallt vill jobba tillsammans med personer som jag ständigt kan inspireras och utmanas av, och där jag ser att jag kan bidra och utvecklas under lång tid framöver.

Senare har jag också insett att en mindre arbetsplats passar mig bra som person, där jag får mycket ansvar att driva mina egna projekt, samt att jag gillar att jobba utifrån det helhetsperspektiv som en manager har.

Vad är det bästa med ditt jobb idag?

Jag får väldigt mycket energi av att vara kreativ och jobba nära artisterna för att stötta dem i att nå sina mål. De personliga relationerna som skapas genom att vara kreativa tillsammans, och jobba igenom både självklarheter och motgångar. Och att det alltid finns något nytt att lära sig!

Vad tar du med dig för kunskaper Music Business Developer?

Allt möjligt! Projektledning, varumärkesbyggande, juridik, marknadsföring, att jobba i grupper och gemensamma projekt. Men framförallt att jag alltid försöker påminna mig om att fundera på “hur kan jag tweaka det här?”

Tips till andra som funderar på att söka till Music Business Developer?

Var nyfiken, testa och fråga! Lär känna personer du stöter på under utbildningen och ta tillvara på de ingångar och kontakter som du får tillgång till.

Och du behöver inte göra allt perfekt. Ofta så är det inte en fullständigt genomarbetad helhetsplan som behövs när du kommer ut och börjar jobba, utan att vara på och göra - det är de små idéerna & detaljerna som gemensamt bollas som liksom är det som skapar gnistor. Våga!

Tips för de som vill in i musikbranschen?

Det sägs ju vara en relationsstyrd bransch. Så jag var rätt skraj för det där. Hade någon bild av att man måste känna alla redan från början, och ha en massa ingångar. Men nu tänker jag att det inte behöver vara ett så stort steg, det kan börja med att lära känna en person som man klickar med och gillar. Och bygg vidare utifrån den!

Hur ser dina framtidsplaner och drömmar ut?

Såklart längtar jag otroligt mycket efter att det går att börja spela igen! Jag vill knyta fler kontakter världen över, och ta stora kliv i bolagete och tillsammans med de artister jag jobbar med.

 

PS: Läs om fler arbetsplatser & roller med tidigare studenter från Yrkeshögskoleprogrammet Music Business Developer

Dela

DMG Education

DMG Education

tis 25 Maj 2021

Sveriges mest givande onlineutbildningar inom musikbranschen

KOM IGÅNG MED
KUNSKAPSBREVET

Inget spam, bara utbildning