Music Industry Diploma: Fotbollsproffs ser nästa karriär inom musik

  • DMG Education
  • 7 februari 2021

Music Industry Diploma: Fotbollsproffs ser nästa karriär inom musik

Ole Söderberg är dels professionell fotbollsspelare, men nu planerar han karriären för nästa del i livet. Han kommer själv från en musikfamilj, men vill nu omvandla sitt eget musikintresse till eget bolag med hjälp från onlinekursen Music Industry Diploma.

Berätta lite om dig själv?

Jag är 30 år gammal, bor i Kalmar men flyttar till Göteborg nu med fotbollen, där jag rest ganska mycket, då jag spelat på professionell nivå. Men har en bakgrund inom både fotboll och musik, främst musiken kanske då båda föräldrarna är musiklärare inom klassisk musik. Så mycket har grundat sig i just komposition och arrangemang, och jag har fått mycket inblick under åren. Idag jobbar jag med kreativa artister och företag genom egna bolaget South Nation Music Group och som projektledare för folkbildning vid “Volt studios” i Kalmar.

Berätta mer om ditt bolag?
Jag upptäckte musikproduktion när jag var i England och spelade fotboll för 10 år sen ungefär. När jag kom till Kalmar för 3 år sedan så började jag tänka på livet efter fotbollen, en andra del i livet. Så jag ville förbereda, kunna ha eget och driva bolag, jobba med musik och göra det jag tycker är roligast, alltså musikproduktion och låtskrivande. I stort sett jobbar vi med kreatörer, låtskrivare och producenter. Vi försöker göra musik tillgänglig för allmänheten, men i grund och botten handlar det om själva produkten - låten som vi gör mot uppdrag, artister eller kreativa företag. Det är alltså fokus på musikproduktionsbolag, men i stort sett är vi ett förlagsverksamhet.

Varför hamnade du på DMG?
Det finns en musikbransch i Kalmar, men det kan vara svårt att få direktkontakt. Ville därför få en bättre förståelse för branschen, att kunna ställa frågor, få mer kött på benen, få hjälp med att bygga strategier och lära mig hur man utvecklar ett musikbolag. Då fick jag veta om DMG som har bra rykte i branschen, så det kändes tveklöst att ansöka. Det kom även rätt i tiden eftersom att vi börjat satsa mer. Jag ville även få det man alltid får när man hoppar in i något oförutsägbart när du lär från andra människor. För det finns frågor som du inte vet finns, när du jobbar. För mig var det målsättning som var en sån oförutsägbar grej, jag fick med mig saker som jag inte alltid reflekterat kring. Sen gillar jag även nätverket som finns hos DMG!

Hur var det att gå onlinekursen?
Jättebra! Det var inget konstigt, man fick bra svar och det fanns aldrig dumma frågor. Fick alltid feedback på det man sa och gick att fördjupa sig i frågorna. Jättebra val av föreläsare också, bra bredd på hela kursen tycker jag. Har kontakt med två personer nu efter kursen som också är intresserade av att bygga någonting, så vi har en dialog och får se hur man kan det vidare. 

Vad var det bästa med kursen?
Det var ju mycket som var bra, men det jag inte ens lagt vikt på är just målsättningar. Nu har jag liksom fattat hur man bygger ett team och får med sig alla. Jag tycker detta har varit svårast tidigare. Men nu har jag fått inblick i hur man ska tänka som ett team, jobba på bästa sätt och bygga strategin bakom det man vill uppnå. Inom fotbollen har man också strategier, men skiljer sig från hur man jobbar med att starta bolag.

Tips för att utvecklas inom musikbranschen?
Gå kursen Music Industry Diploma! Sen fokusera, och ha tålamod. Jag har tålamod, men även tvivel, vilket jag tror många har inom branschen. Håll fokus på vad du vill göra, sen kommer det utvecklas sig. Jobba hårt är en underdrift, men man måste hitta en balans i det. För så fort man hör om andra som lyckas, så kan man börja tänka varför det inte gått så för mig själv, då förlorar man fokus direkt och det hela blir nästan destruktivt. Mitt råd är att istället nästan gå in i tunnelseende och bara fokusera på egna målen!


PS: Vill du också utvecklas inom musikbranschen? Kika på onlinekurserna Music Industry Diploma!

Dela

DMG Education

DMG Education

ons 10 Feb 2021

Sveriges mest givande onlinekurser inom musikbranschen

KOM IGÅNG MED
KUNSKAPSBREVET

Inget spam, bara utbildning